NRK Meny
Normal

- Folk vasser i gjørme

NRKs utsendte medarbeider Øyvind Nyborg er i Pakistan og har vært i flomområdene.

Flom i Pakistan

Folk vasser rundt i gjørme og skittent vann. Det er nå bekreftet at det er brutt ut kolera i flomområdet. Hjelpeorganisasjoner frykter at det blir en epidemi.

Foto: Arif Ali / Afp

Øyvind Rønning Nyborg

Øyvind R. Nyborg.

Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

– Det sterkeste inntrykket er den harde, ekle stanken av døde husdyr og folk med desperasjon i øyenene som graver med hendene ned i gjørma under ruinene av sitt eget hus som har rast helt sammen i flommassene.

- Jeg står nå oppe på en bro hvor folk har søkt tilflukt for de enorme vannmassene. Det er en lang, lang rekke her med provisoriske telt og presenninger. Folk har søkt tilflukt med det lille de har klart å få med seg fra husene sine.

Les også: - Det er barna som først bukker under. De tåler så lite

Hvor store er ødeleggelsene?

– Her er ødeleggelsene enorme. Alt er en eneste haug med gjørme, mursteiner og små plankebiter.

Hva forteller folk som du møter om situasjoner de er i?

– De er desperate. De har verken penger eller noe særlig mat. Det er også folk i andre deler av landet som har blitt så desperate at de har gått til angrep på lokale hjelpesendinger. Rett og slett robbet lastebiler med nødhjelp. Det har fått den konsekvens at en del av nødhjelpsarbeidet har stoppet opp.

Kritikk av hjelpearbeidet

Det offisielle hjelpearbeidet har fått mye kritikk. Hjelpen har kommet sent og ressursene har vært små. Det har resultert i at Taliban-geriljaen fremstår som ofrenes beste venn ved gå inn med nødhjelp.

– Dette er noe vi har sett flere ganger i Pakistan. Både under tilsvarende kriser og i krigssituasjoner. Det er grupper med tilknytning til Taliban, også de mer militante delene av Taliban, som fyller et maktvakuum. Et maktvakuum som gjerne oppstår når hæren får altfor mye annet å gjøre, sier Nyborg.

– Mange steder er det nettopp de gruppene, ofte lokale foreninger, som har nådd ut med vann og mat. Det er disse gruppene som har den organiseringen som skal til når det kniper som verst i samfunnet. De kan da utnytte dette ved å skaffe seg lojalitet hos folk.

FN bekrefter kolera

FN bekrefter i dag at det har brutt ut kolera i de flomrammede områdene i Pakistan. Risikoen for at smittsomme sykdommer nå kommer til å forårsake en ny bølge av dødsfall er ifølge FN stor.

– Hjelpeorganisasjonene jeg har snakket med her har hele tiden fryktet at barn skal utvikle kolera. At det skal bli en epidemi, sier Øyvind Rønning Nyborg.

Les også: Frykter koleraepidemi i Pakistan

Kolera er en infeksjonssykdom som rammer mage- og tarmsystemet. Det fører til diaré og uttørring.

– Sånn som det er her nå, så er folk nødt til å vasse rundt i gjørme og flomvann. Et vann som er fullt av kloakk og rester av dyrekadaver som døde da flommen sto på som verst.

Nasjonaldagen avlyst

Pakistan opplever i dag den tristeste nasjonaldag i sin historie. Alle offentlig arrangementer er avlyst på grunn av flomkatastrofen, som er den verste i landets historie.

– For de fleste ser det ut til at de har forstått alvoret i situasjonen og synes det er lurt av myndighetene å avlyse selve uavhengighetsdagen 14. august.

Vanligvis viser de militære, en av verdens største stående arméer på 700 000 mann seg frem i en parademarsj. Men det skjer ikke i dag.

Les også: Forbigår sin egen nasjonaldag i stillhet

Kritikk mot presidenten

Midt i flomkatastofen, så har landets leder reist rundt i Europa. Nyborg forteller at reaksjonene på dette er ganske sterke. Mange føler at president Asif Ali Zardari nok en gang viser dårlig dømmekraft og svikter sin egen befolkning til fordel for å sole seg i glansen av Frankrikes og Englands ledere.

– Som vi husker så ble også en illsint britisk pakistaner så sur at han kastet skoen sin på president Zardari da han skulle snakke på et politisk møte i Birmingham.

– Nå er presidenten i Karachi. Det er en dags kjøring fra de verst rammede områdene i sør, men han har allerede planer om å dra til Russland på statsbesøk der i neste uke. Det rapporterer mediene her om med en viss ironi.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt