NRK Meny
Normal

- Flere skyld i oljekatastrofen

Flere parter har skyld i oljekatastrofen i Mexicogolfen, ifølge en intern granskning BP har utført.

Deepwater Horizon

'Deepwater Horizon' eksploderte 21. april og førte til at 11 mennesker døde. Nå er granskningsrapporten fra BP klar.

Foto: US Coast Guard / AP

BPs granskningsrapport fra oljeutslippet i Mexicogolfen er klar etter at oljeriggen 'Deepwater Horizon' eksploderte og førte til at 11 mennesker døde.

LES: – BP vedgår feilgrep før oljekatastrofen
LES: Må betala 200 milliardar for oljekatastrofen

En rekke feil

Oljeutslipp i Mexicogulfen

Oljen strømmet ut i Mexicogolfen i ukesvis.

Foto: Ap

– Det var ikke en enkeltfaktor som førte til oljeutslippet fra Macondo-brønnen. En rekke feil som involverte flere parter ledet til eksplosjonen og brannen som drepte 11 mennesker og førte til kraftig forurensing i Mexicogolfen tidligere i år, heter det i rapporten. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Videre står det at avgjørelser tatt av flere selskaper og arbeidsgrupper førte til ulykken. Ulykken skjedde som følge av en kompleks kjede av mekaniske feil, feilbedømmelser og feil i ingeniørarbeid og kommunikasjon, ifølge oljeselskapet.

Handler om penger og erstatning

Jon Gelius

Utenrikskorrespondent Jon Gelius mener at det handler om penger og erstatning for BP.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– I rapporten på 193 sider heter det at ulykken skjedde på grunn av en kompleks kjede av mekaniske feil, sier NRKs utenrikskorrespondent i USA, Jon Gelius.

– For BP handler dette først og fremst om penger og erstatningsansvar. Det er avgjørende for selskapet å skille mellom feil eller det som noen frykter kan være resultatet av en ukultur i BP, noe som vil peke på grov uaktsomhet og kan åpne for et helt annet erstatningsnivå, sier Gelius.

Gelius mener det vil bli en tautrekking om hvem som har ansvaret for oljekatastrofen.

– Dette er bare BPs første forsøk på å tegne litt av historien, hvor de selv ikke tar hele ansvaret, men skylder litt på andre, sier han.

Halliburton og Transocean

Tony Hayward

BP-sjef Tony Hayward har sagt opp og går av i oktober.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Det er beviselig at det ikke er et enkelt feilgrep, men en serie med komplekse hendelser førte til tragedien. Flere parter, inkludert BP, Halliburton og Transocean var involvert, sier BP-sjef Tony Hayward.

Granskningen har vart i fire måneder og er ledet av sikkerhetssjefen i BP, Mark Bly.

Rapporten blir sett på som en pekepinn for hvordan BP vil forsvare seg i den kommende rettsaken om hvem som skal betale regningen for utslippet.

Vedgår noen feil

Analytikere tror også BP vil vedgå noen feil, som at de feiltolket informasjonen om trykket i brønnen og dermed ikke så faren for en utblåsning. Men samtidig vil det unngå å bli anklaget for systematisk svikt, noe som vil utløse større erstatningsansvar.

BP har allerede brukt 50 milliarder kroner på å forsøke å begrense skadene etter det massive oljeutslippet. Det anslår at de totale kostnadene, inkludert opprenskning og kompensasjoner, vil komme opp i 200 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt