NRK Meny
Normal

- Er Jörg Haider blitt moderat?

Et fremmedfiendtlig høyreparti kan bli tungen på vektskålen ved høstens parlamentsvalg, skriver Dag Halvorsen.

Mange i og utenfor Østerrike spør seg nå om Jörg Haider er blitt en moderat og stueren politiker.
Foto: Gert Eggenberger / Scanpix/AP

Mange i og utenfor Østerrike spør seg nå om Jörg Haider er blitt en moderat og stueren politiker.

Han har gått av som partileder for regjeringspartiet BZÖ. 

Han har nylig akseptert en avtale som fører til at det blir satt opp flere veiskilt både på slovensk og tysk i grenseprovinsen Kärnten, der han fortsatt er guvernør.

For vel et år siden brøt han med sitt gamle østerrikske Frihetsparti FPÖ og stiftet BZÖ. Dette partier lanserer også fremmedfiendtlige slagord, men problemet er at de nye ledere i det gamle Frihetspartiet er ekstreme og at de kan få stor oppslutning ved valget til høsten.

Jörg Haider er ikke lenger noe større problem i østerriksk politikk.

Nye ledere

Det er på høy tid at opinionen i utlandet blir oppmerksom på partilederen Heinz-Christian Strache. På en ekstraordinær partikongress advarer han mot rumensk og bulgarsk medlemskap i EU.

- Resultatet vi bli at hundretusener av sigøynere oversvømmer Østerrike, roper Strache.

Den konservative kvalitetsavisen "Die Presse" konstaterer at fremmedfiendtlig agitasjon utgjorde en stor del av kongresstalen. Det var disse argumentene som ble møtt med størst applaus, konstaterer avisen.

- Vi blir et mindretall i vårt eget land, innreise for familiemedlemmer må stoppes øyeblikkelig! Vi må ha en sosialstat uten innvandring, roper et parlamentsmedlem for for partiet.

- Våre kandidater representerer folket, de andres partienes politikere forråder folket, er et annet slagord.

Tiltrekker seg misnøyde

Kongressen gikk inn for å organisere arbeiderne.

- SPÖ er ikke lenger noe arbeiderparti, sies det. Frihetspartiet står sterkt i det sosialdemokratiske ledete Wien og tiltrekker misnøyde, særlig folk med lav utdannelse.

FPÖ kan bli en fare ved høstens valg. Lenge så det ut til at sosialdemokratene, SPÖ, og De grønne kunne vinne valget og danne en flertallsregjering.

Men nå sier målingene at det borgerlige regjerende folkepartiet, ÖVP, har en prosent mer enn sosialdemokratene. Statsminister Wolfgang Schüssel er langt mer populær enn den sosialdemokratiske opposisjonslederen Alfred Gusenbauer.

Arbeiderbevegelsen i krise

Den tradisjonelle arbeiderbevegelsen med det østerrikske LO og SPÖ er i dyp krise. Den fagforeningseide banken BAWAG innlot seg på totalt uansvarlige spekulasjoner i USA og holdt på å gå konkurs.

Banken må betale enorme skadeserstatninger. Den tidligere LO-sjefen måtte gå. Gusenbauer og SPÖ sier at det ikke lenger er noen selvfølge at fagforeningsledere får plass på partiets valglister.

Dette skaper motstand i et LO i dyp krise. Finansskandalen har utløst indre kamper i arbeiderbevegelsen. Hvem kan tjene på dette marerittet? Selvfølgelig de ”folkelige” nasjonalistene i Frihetspartiet.

 

- Våre kandidater representerer folket, de andre partienes politikere forråder folket!

Frihetspartiet FPÖ / Slagord i årets valgkamp

 

Før valgkampen er begynt for alvor, er det klart at FPÖ er en reel fare. Partiet kan bli et kompromiterende støtteparti for en ny borgerlig regjering. Folkepartiene ÖVP og SPÖ står langt fra hverandre.

Likevel kan en ny stor koalisjon bli den beste løsningen i en situasjon der demokratiet igjen kan bli angrepet av nasjonalistiske populister på høyresiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt