Hopp til innhold

- Enighet om rakettskjold

Polen og USA har kommet til enighet om en innledende avtale omkring utplassering av et rakettskjold på polsk jord.

Donald Tusk

Polens statsminister Donald Tusk.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Det sa Polens statsminister Donald Tusk i dag.

Han la også til at den innledende avtalen ikke var det samme som at hovedforhandlingene nå er i boks. Ifølge Tusk gjenstår det fremdeles "tekniske spørsmål".

Grunnlaget for den foreløpige avtalen der Polen skal være base for USAs rakettskjold, skal ifølge Tusk være at amerikanerne har godtatt Polens viktigste krav til en slik avtale. Disse kravene innebærer blant annet at Polen har krav på forsvarshjelp fra USA, uavhengig av rakettskjoldet.

USA, Grønland, Storbritannia, Polen og Tsjekkia

Rakettskjoldet er en del av et amerikansk forsvarssystem som er ment å forsvare USA og andre NATO-land mot blant annet angrep fra Iran, og avtalen ble undertegnet klokken 20 i kveld norsk tid.

De amerikanske myndighetene ønsker å plassere rakettskjold i Polen og et radarsystem i Tsjekkia innen 2013, for å ferdigstille et system som allerede er på plass i USA, på Grønland og i Storbritannia.

Russland er imot USAs planer, men USA insisterer på at systemet er en beskyttelse mot "farlige stater", først og fremst Iran, og ikke mot Russland.

Dropper Polen-besøk

Likevel, noen timer etter at Tusk annonserte avtalen kom nyheten om at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avlyser sitt planlagte Polen-besøk i september.

Ifølge Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski skulle Lavrov komme til Warsawa den 10. september, et besøk som var avtalt før konflikten i Georgia brøt ut.

SISTE NYTT

Siste nytt