- En haug med løgner

Palestinske fredsforhandlere tilbakeviser lekkede påstander om at de i 2008 skal ha tilbudt Israel store deler av Øst-Jerusalem for å få til en fredsavtale.

Bosetningen Har Homa i Øst-Jerusalem.

Bosettingen Har Homa i Øst-Jerusalem er den eneste palestinerne ikke vill la Israel få beholde.

Foto: GALI TIBBON / Afp

Den palestinske sjefforhandleren Saeb Erekat skal ha brukt det israelske navnet på byen da han omtalte omfanget av forslaget for Israels daværende utenriksminister Tzipi Livni.

- Vi tilbyr dere det største Yerushalayim i historien, sa Erekat ifølge et hemmelig møtereferat.

Statsminister Livni takket likevel nei fordi forslaget etter israelernes mening ikke gikk langt nok.

- Løgner

Video a43a30a1-2dd6-4628-a55a-768526b0d221.jpg

NRKs utenriksmedarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen sier dette viser et bilde av svake palestinske ledere.

Palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat kaller påstandene om ettergivenhet i fredsforhandlingene med Israel for en haug med løgner.

Foto: Cris Bouroncle / Scanpix/AFP

Saeb Erekat avviser at han skal ha sagt noe slikt, og kaller mesteparten av de lekkede referatene for «en haug med løgner», ifølge BBC .

- Vi har ikke gått tilbake på våre standpunkter. Dersom vi har kommet med slike innrømmelser, hvorfor har ikke Israel undertegnet en fredsavtale, spør Erekat i et intervju med den arabiske fjernsynskanalen Al-Jazeera.

Også den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tviler på at påstandene i dokumentene er sanne.

- Jeg vet ikke hvor Al-Jazeera har disse hemmelighetene fra, sier Abbas.

Islamistbevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, har større tiltro til innholdet i dokumentene og mener de viser hvordan den palestinske selvstyremyndigheten motarbeider sin egen befolkning.

Al-Jazeera har fått tilgang til over 16.000 dokumenter som trolig er lekket fra palestinsk hold. Også den britiske avisen The Gaurdian har fått tilgang til dokumentene gjennom et samarbeid med Al-Jazeera.

- Innholdet bekreftet

Avisen skriver at innholdet i mange av dokumentene er bekreftet av etterretningskilder og folk som selv var med i forhandlingene.

Påstanden om palestinernes tilbud til Israel om at de kan beholde alle bosettingene i det okkuperte Øst-Jerusalem bortsett fra Har Homa, er trolig det mest omstridte punktet i dokumentene.

I tillegg skal palestinerne ha tilbudt Israel å overta deler av gamlebyen i Jerusalem, og at en felles komité skal ha ansvaret for helligdommene på Tempelhøyden.

Palestinerne skal også ha vært innstilt på å begrense antallet flyktninger som skal få vende hjem til 100.000 i løpet av en tiårsperiode.

BBCs korrespondent Wyre Davies i Jerusalem sier det er en voksende palesinsk frustrasjon over det de mener er økende israelsk ekspansjon og svake palestinske ledere, et syn som trolig vil styrke seg etter de opplysningene som er lekket.

SISTE NYTT

Siste nytt