Hopp til innhold

Støre: – Norge kan anerkjenne palestinsk stat

Norge kan komme til å anerkjenne en palestinsk stat i løpet av året hvis det ikke blir noen fremgang i fredsforhandlingene mellom palestinerene og Israel.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Palestinas statsminister Salam Fayyad

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fastslår at Norge støtter planen fra palestinernes statsminister Salam Fayyad (t.v.).

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Det sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), som er i Ramallah på Vestbredden, til pressen onsdag kveld.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

– Vi jobber for å utvikle den palestinske økonomien slik at de kan nå målet om selvstendighet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Palestinerne arbeider arbeider for å proklamere en selvstendig stat innen september, etter en toårig plan fra statsminister Salam Fayyad. Støre fastslår at Norge vil støtte dette arbeidet.

– Vi jobber for å utvikle den palestinske økonomien slik at de kan nå målet, sier utenriksministeren ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kort tid igjen

Det er bare åtte måneder til målet, og Støre mener tiden er i ferd med å renne ut.

– Hvis det ikke er noen fremgang på det politiske sporet innen august eller september, tror jeg klimaet vil endre seg, sier utenriksministeren.

Støre sa også at Norge vil være blant de første landene i Europa til å anerkjenne en palestinsk stat til høsten, hvis det er koordinert internasjonalt.

– Norge kan bli viktigere

Sidsel Wold, NRKs korrespondent i Midtøsten

Giverlandene til de palestinske områdene skal revurdere situasjonen i september, forteller NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Norge leder giverlandsgruppen for Palestina, som har vært veldig viktig de siste halvåret fordi man har satt en slags deadline til september 2011, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold.

I september skal giverlandene revurdere situasjonen, forklarer hun.

– Hvis fredsprosessen er like fastlåst, og det ikke skjer noe, må man finne ut om man skal avvikle en del av den økonomiske støtten, eller hva man skal gjøre, sier Wold.

– Støre sier at EU representerer så mange land, og de er splittet, mens USA nå er på vei nedover fordi de forbereder neste presidentvalgkamp. Dermed blir Norge en litt viktigere spiller, legger hun til.

SISTE NYTT

Siste nytt