NRK Meny
Normal

- Egeland går Mugabes ærend

Storbritannias ambassadør til Norge, David Powell, er lite begeistret for NUPI-direktør Jan Egelands uttalelser om Zimbabwe i Dagsrevyen for to dager siden.

Robert Mugabe/Jan Egeland
Foto: Scanpix

Jan Egelands uttalelser om Storbritannias forhold til Zimbabwe går Mugabes ærend, mener den britiske ambassadøren.

LES OGSÅ: - Storbritannia må holde munn

LES OGSÅ: - Vesten kan gå og henge seg

- Hold munn!

David Powel

VIL IKKE HOLDE MUNN: Storbritannias ambassadør til Norge, David Powel.

Foto: britishembassy.gov.uk

Mandag denne uken gikk Egeland hardt ut mot Storbritannia, som han mener er det landet i verden som har minst grunn til å kritisere Zimbabwes omstridte president Robert Mugabe.

SE DAGSREVYEN 30.06.08: Egeland om Zimbabwe

- Over lengre tid har Robert Mugabe holdt liv i usannheten om at Afrika og verdensopinionen for øvrig, støtter ham i hva han kaller en krangel med Storbritannia, og i mindre grad Europa, en krangel han påstår har sitt opphav i kolonitiden, skriver ambassadør Powell i en kommentar til Egelands utspill.

Powell mener Mugabe bruker denne påstanden til å ta fokus vekk fra volden og de grove menneskerettighetsbrudd i Zimbabwe.

LES AMBASSADØRENS KOMMENTAR I SIN HELHET NEDERST I ARTIKKELEN

Gir Egeland litt rett

I sin kommentar gir ambassadøren imidlertid Egeland litt rett.

- Som Egeland påpeker ligger løsningen til krisen i Zimbabwe til sist i Afrika. Men Europa har også en viktig rolle å spille ved å støtte den Afrikanske og globalt lederskap som SADC, den Afrikanske Unionen og FN har vist.

- Nekter å holde munn

Powell er også enig med Egeland om betydningen av en tøffere holdning fra Norge og Sverige, men ingenting tyder på at Storbritannia vil holde munn i fremtiden.

- Det er korrekt av Egeland å understreke betydningen av en respons fra land som Norge og Sverige, men Storbritannia bryr seg også, skriver ambassadøren.

Jan Egelands uttalelser om Storbritannias forhold til Zimbabwe går Mugabes ærend. Over lengere tid har Robert Mugabe holdt liv i usannheten om at Afrika og verdensopinionen for øvrig, støtter ham i hva han kaller en krangel med Storbritannia, og i mindre grad Europa, en krangel han påstår har sitt opphav i kolonitiden. Han bruker denne påstanden til å ta fokus vekk fra volden og de grove menneskerettighets brudd i sitt eget land. Verden er utvetydig i sin fordømmelse av volden forøvet av Zimbabwes ledere. Afrikanske ledere har en etter en vist sin opposisjon til Mugabes handlinger.

Som Egeland påpeker ligger løsningen til krisen i Zimbabwe til sist i Afrika. Men Europa har også en viktig rolle å spille ved å støtte den Afrikanske og globalt lederskap som SADC, den Afrikanske Unionen og FN har vist. Det er korrekt av Egeland, å understreke betydningen av en respons fra land som Norge og Sverige, men Storbritannia bryr seg også.

Den britiske ambassadøren til Norge, David Powell
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt