NRK Meny
Normal

- Drepes flere i Syria enn noen gang

HOMS/OSLO (NRK): Flere mennesker er drept i de tre ukene siden fredsforhandlingene om Syria begynte 22. januar enn noen gang tidligere under borgerkrigen. Onsdag kom to nye busslaster med evakuerte ut fra den beleirede gamlebyen i Homs.

Begravelse i Syria

En bilde fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA som angivelig viser en begravelse i landsbyen Maan tirsdag 11. februar. De døde skal være sivile som ble drept under en massakre i landsbyen sist søndag.

Foto: SANA / AFP

Soldater fra FSA

To soldater fra opprørsgruppen Den frie syriske hær (FSA) tar en pause fra kamphandlingene i Deir al-Zor øst i Syria tirsdag 11. februar.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Minst 4959 mennesker ble drept i Syria i perioden mellom 22. januar, de fredsforhandlingene i Genève startet, og 11. februar.

Det opplyste den London-baserte opposisjonsgruppen Syrian Observatory for Human Rights onsdag.

Siden borgerkrigen i Syria startet i mars 2011 er minst 130.000 mennesker blitt drept og over seks millioner mennesker drevet på flukt.

Lederen for gruppen, Rami Abdelrahman, sier at det i gjennomsnitt er drept 236 mennesker hver dag i den siste treukersperioden.

– Det er det høyeste gjennomsnittet vi har hatt. I andre perioder kan vi ha hatt enkeltdager med ekstremt høye dødstall, men da har det vært lavere tall neste dag, sier Abdelrahman til nyhetsbyrået Reuters.

Syrian Observatory for Human Rights anslår at rundt en tredel av de drepte de siste tre ukene har vært sivile. Minst 515 av dem skal være kvinner og barn som er drept i luftangrep eller artilleribombardementer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Frontlinjen i Homs

Frontlinjen i Homs som de evakuerte må krysse på vei ut av gamlebyen.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Busslaster ut i dag

De store drapstallene har delvis skjedd mens verdens oppmerksomhet har vært rettet mot dramaet rundt evakueringen av sivile fra gamlebyen i Homs.

Sårede i Homs

Flere av dem som ble evakuert fra gamlebyen i Homs var sårede.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Siden sist fredag har over 1000 sivile blitt evakuert fra gamlebyen som har vært beleiret i nesten to år.

Også onsdag ble krysset flere busser med sivile frontlinjen ut fra gamlebyen i Homs.

NRK kunne se to busser med mange sivile unge menn. I tillegg ble flere sårede fraktet ut i egne FN-biler.

Det er ikke klart hvordan de ble såret, men det kunne se ut til av skadene ikke var helt ferske for flere av de sårede.

Guvernøren i Homs opplyser at 217 sivile ble evakuert i løpet av onsdagen.

– 217 sivile ble i dag evakuert fra gamlebyen i Homs. Operasjonen gikk bra og problemfritt, sier guvernør Talal al-Barazi til nyhetsbyrået AFP.

Våpenhvilen gikk i utgangspunktet ut onsdag, men NRK får opplyst i Homs at det forhandles med sikte på å forlenge våpenhvilen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ruiner i Aleppo

Sivile i de utbombede ruinene i al-Myassar-bydelen i Aleppo 12. februar.

Foto: Hosam Katan / Reuters

Åpnet for å diskutere forslag fra opposisjonen

Onsdag kom et sjeldent positivt signal fra fredsforhandlingene i Genève da den syriske regjeringen sa seg villig til å diskutere et forslag fra opposisjonen om å jage utenlandske soldater ut av Syria.

På spørsmål om regjeringen ville forhandle om punktet som angår de utenlandske soldatene, svarte viseutenriksminister Faisal Mekdad:

– Selvfølgelig. Vi er åpne for å diskutere alle forslag. Men vi må diskutere dem punkt for punkt, sa viseutenriksministeren.

Opprørsstyrkene har utenlandske soldater fra både Europa og andre muslimske land blant sine stridende. For regjeringsstyrkene er det først og fremst soldater fra Iran og den libanesiske Hizbollah-militsen som kjemper på Assad-regimets side.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt