Hopp til innhold

- Det kan lett bli mer bråk

- Det kan fort bli mer bråk, sier storbritanniaekspert Jan Erik Mustad, og sikter til de voldelige demonstrasjonene i London i går.

Dagen derpå etter studenturo i London.

En politimann på jobb foran det ødelagte inngangspartiet på Det konservative partiets hovedkvarter i London.

Foto: Carl Court / Afp

- Regjeringens omfattende nedskjæringstiltak rammer svært mange grupper, ikke bare studentene. Derfor kan dette spre seg, tror Mustad som er universitetslektor ved Universitetet i Agder.

Studentene var først ute med å si høylydt fra om sin misnøye med regjeringens politikk.

Store ødeleggelser

De møtte mannsterkt opp for å protestere mot regjeringen forslag om å tredoble studieavgiften, og redusere offentlige støtteordninger. Et fåtall av dem benyttet anledningen til å trenge seg inn i Det konservative partiets hovedkvarter like ved parlamentet i sentrum av London.

De knuste ruter, kom seg opp på taket hvorfra de kastet forskjellige gjenstander mot politiet nedenfor. 14 personer ble lettere skadd, halvparten var polititjenestemenn og -kvinner. Over 30 ble pågrepet.

Studentlederne som sto bak arrangementet har tatt sterk avstand fra bråkmakerne som de beskylder for å ha kapret demonstrasjonen for å kunne bruke vold.

Kan komme mer

- Den britiske regjeringen har slått seg på brystet og sagt at demonstrasjoner som Frankrike har opplevd ikke kan skje i Storbritannia. Det kan de komme til å måtte bite i seg, sier Jan Erik Mustad.

- Studentene er ofte raskt ute med å protestere mot det de oppfatter som urett, og kan få med seg mindre priviligerte grupper som nedskjæringene også vil ramme, sier han.

Studentopprør i London

Demonstranter angriper de konservatives hovedkvarter under opptøyene i går.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

På 1980-tallet var det den daværende konservative statsministeren Margaret Thatcher demonstranter rettet sin vrede mot. Den gangen protesterte streikende gruvearbeidere mot at arbeidsplassene deres ble nedlagt, andre demonstrerte mot lokale skatter og mot levekårene i bykjerner flere steder.

Den nåværende konservative statsministeren David Cameron tror ikke hans regjering vil oppleve noe liknende.

- Det er stor forskjell på forholdene da og nå, sier Cameron.

Tror ikke på gjentakelse

Han peker på at Storbritannia nå har en koalisjonsregjering med to partier som samarbeider til beste for nasjonens interesse, som forsøker å få innbyggerne med seg på å foreta vanskelige valg i den økonomiske politikken.

- Jeg tror folk flest skjønner at vi gjøre det vi gjør for å få Storbritannia ut av faresonen, sier statsministeren.

Jan Erik Mustad deler ikke Camerons analyse.

Uenig

- Han forsøker å trøste seg selv. Det er paraleller mellom den gang og nå. Thatcher ryddet opp etter streiker og økonomiske problemer på 1960- og 1970-tallet som Labour fikk skylden for. Nå vil Cameron rydde opp etter en lang periode med Labour-styre og en økonomi i ubalanse. På en måte hadde Thatcher det enklere på 1980-tallet enn hva Cameron har nå. Den gangen hadde Thatcher bedre økonomiske utsikter enn dagens regjering, mener Mustad.

Han mener det dummeste Cameron og regjeringen har gjort var å tredoble studieavgiften.

- Regjeringen burde ha skjønt at nettopp studentene ville protestere, mener Mustad.

Politiet uforberedt

I går var heller ikke politiet forberedt på det som skjedde, og har selv satt i gang en hurtig gjennomgang av hvor det sviktet, skriver Sky News .

Sjefen for London-politiet Sir Paul Stephenson kaller sammenstøtene pinlig både for London og for politiet.

- Vi må stille oss selv noen spørsmål. Voldsnivået var uventet, og hva kan vi lære av den feilvurderingen, sier Stephenson.

Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad mener politiet opptrådte naivt.

- De burde ha vært forberedt på det som skjedde når saken det gjelder er så betent, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt