– En positiv demonstrasjon helt til knusingen begynte

Den norske studenten Hanna Magnussen fra Drøbak var med på demonstrasjonen i London i dag. Hun forteller at det var en fin markering, men forlot plassen da opptøyene startet.

Hanna Magnussen med på studentdemonstrasjon

Hanna Magnussen var tilstede på demonstrasjonen i London i dag.

Foto: TOBY MELVILLE/Privat / Reuters

Magnussen dro inn til sentrum av London i dag sammen med ei venninne for å være med på studentdemonstrasjonen.

Demonstrasjon i London

Hanna tok dette bildet av demonstrantene på taket av Millbank Tower.

Foto: Hanna Magnussen

– Vi var til stede fordi vi var nysgjerrige. Jeg opplevde det som en positiv demonstrasjon, men så begynte det å skje mye som ikke var så bra. Da fant vi ut at det var best å gå, sier hun på telefon til NRK onsdag kveld.

19-åringen studerer til daglig journalistikk og medier- og kulturstudier ved Kingston University, og har bodd i landet siden september i år.

Knuste ruter og tente bål

Minst 30.000 studenter demonstrerte i London i protest mot økte studieavgifter i dag. Så langt er minst ti personer skadd i sammenstøt mellom demonstranter og politi, og 32 personer er arrestert.

Demonstrasjonen utartet da flere av demonstrantene stormet Millbank Tower, der det konservative regjeringspartiet har sitt hovedkvarter. Sinte studenter knuste ruter og tente bål i gatene, og store politistyrker ble satt inn for å forsøke å roe gemyttene.

Demonstrantene inne i kontorbygget støtte sammen med politiet som slo dem med batonger da de forsøkte å passere dem. Utenfor barrikaderte politiet inngangen til bygningen.

Video Studentdemonstrasjon i London

Se video: Bråk og vold under studentdemonstrasjonen i London.

Omringet av politisperringer

Magnussen sier at folk i alle aldre var med på demonstrasjonen på dagtid.

– Foruten studentene var det skolebarn, foreldre, lærere og rektorer. Det var en fin fellesskapsfølelse.

Marsjen stoppet utenfor regjeringskvartalet. Det var da bråket for alvor begynte.

Studentopprør i London

Demonstranter brukte plakatene til å tenne bål.

Foto: Carl Court / Afp

– Jeg stod ganske lang foran, fordi jeg ville ta bilder. Plutselig kikket jeg opp, og da stod det mange folk på taket. Da jeg snudde meg var vi omringet av politisperringer, og da fant jeg ut at jeg måtte komme meg vekk.

Savnet politiet

Hun følte at politiet manglet kontroll på situasjonen.

– Det var veldig mange demonstranter per politibetjent, for å si det sånn. Også tok det veldig lang tid før det kom forsterkninger som kunne få ut folk som hadde kommet seg inn i lokalene til partikontoret.

– Men alt i alt synes jeg det var positivt å se så mange som stilte opp for det samme formålet. De fleste var rolige, kom med heiarop og hadde med seg trommer, sier Magnussen.

Ordfører og politimester sinte

Både ordføreren og politimesteren i London har reagert sterkt på kveldens opptøyer. De sier det nå vil bli full etterforskning, og at noe slikt ikke skal skje i byen igjen.

– Vi tolerer ikke slik voldsbruk. Vi begjærer full etterforskning av saken. Dette skal aldri skje på våre gater igjen, sier Politimester i London Paul Stephenson.

– Dette vil det bli slått hardt ned på. Mange av dem vil møte reaksjoner fra politiet i etterkant, sier London-ordfører Boris Johnson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt