Hopp til innhold

Studenter amok i Londons gater

Titusenvis av studenter demonstrerte i London mot en planlagt økning i universitetsavgifter onsdag ettermiddag og kveld. Markeringen startet rolig, men kom ut av kontroll. 32 personer ble arrestert og 14 ble skadd, sju av dem politifolk.

Video Studentdemonstrasjon i London

Se video: Bråk og vold under studentdemonstrasjonen i London.

De rasende demonstrantene knuste vinduer og startet en brann i Millbank Tower, der Det konservative partiet holder til, melder Sky News.

Studenter demonstrerer i London

Studenter demonstrerer i London onsdag.

Foto: ITN

Lederen for National Union of Students, Aron Porter, som sammen med en annen studentorganisasjon var ansvarlig for for demonstrasjonen kalte bråket for en «skam», og beskyldte bråkmakerne for å undergrave studentenes demonstrasjon.

Regjeringen til statsminister David Cameron har blant annet foreslått å la studentene betale opp mot 9000 pund i skolepenger per år fra 2012, noe som tilsvarer nesten 85.000 kroner. Det er tre ganger så mye som i dag.

Flere skadd

Onsdag kveld hadde politiet fått kontroll over demonstrantene, og førte dem ut av partihovedkvarteret enkeltvis eller parvis før de ble ransaket og fotografert.

32 personer er så langt arrestert og ble fraktet bort av politiet. 14 ble skadd, sju av dem politifolk.

Studenter fra tettsteder og byer over hele Storbritannia reiste til London i busser, med store universitetsbyer som Liverpool, Newcastle og Birmingham godt representert.

Det er ikke helt klart hvor mange som deltok i studentopptøyene. Tall fra de ulike nyhetsbyråene varierer mellom 20.000 og 50.000.

Ifølge The Guardian skal politiet ha undervurdert demonstrasjonen, og sa i forkant at de ventet seg 15.000 demonstranter. De hadde 225 mann i gatene for å hamle opp med eventuelle bråkmakere.

Ordføreren reagerer sterkt

Studentopprør i London

Både ordføreren og politimesteren i London sier at de ikke aksepterer oppførselen til enkelte av dagens demonstranter.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

London-ordfører Boris Johnson sier onsdag kveld at dagens opptøyer er rystende misbruk av retten til å demonstrere.

– Dette vil det bli slått hardt ned på. Mange av dem vil møte reaksjoner fra politiet i etterkant, sier han.

Johnson legger til at politiet har forsikret han om at de vil bruke mye ressurser på å etterforske saken, samt å gjennomgå politiets planlegging og handlinger under demonstrasjonen.

– Politimesteren sint på sine egne

Politimester i London Paul Stephenson sier at dagens utvikling av den fredelige demonstrasjonen, ikke er akseptabel.

– Vi tolerer ikke slik voldsbruk. Vi begjærer full etterforskning av saken. Dette skal aldri skje på våre gater igjen, sier han.

Ifølge Sky News-reporter Martin Brunt er politimesteren irritert og sint på politibetjentene som var ute i gatene, fordi de mistet kontroll over situasjonen.

Video Politimesteren i London snakker

Se video: Politimester Paul Stephenson snakker om dagens og kveldens voldsomme demonstrasjoner.

– Totalt kaos

Regjeringen vil også fjerne store deler av universitetsstøtten. Dette har ført til at studentene onsdag ettermiddag tvang seg inn i hovedkvarteret til statsministerens parti.

– Rundt 20 studenter tok seg inn i lobbyen i Millbank, et kontorbygg i nærheten av regjeringsbygget som huser Det konservative partiet. Det er totalt kaos, sier AFPs reporter.

Demonstrantene inne i kontorbygget støtte sammen med politiet som slo dem med batonger da de forsøkte å passere dem. Utenfor barrikaderte politiet inngangen til bygningen.

Studentene kom seg opp på taket av bygningen, og da noen av dem slapp et brannslukningsapparat ned på politimennene som stod ved inngangen, var det bare flaks at ingen ble skadd.

Det er National Union of Students (NUS) og University and College Union (UCU) som arrangerte demonstrasjonen.

Studentopprør i London

Tusenvis av studenter demonstrerer i London.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

– Helt latterlig

Studentene på stedet var rasende og mener lovforslagene er helt på jordet.

– De som akkurat har begynt på universitetet må nå betale latterlig mye penger de neste årene. Det kommer ikke til å ramme meg personlig, men det er irrelevant. Det skal ikke koste så mye å utdanne seg, sier en student til nyhetsbyrået AFP.

Demonstrasjonen er den første store i sitt slag mot den nye regjeringen og dens tøffe innstrammingsplaner.

Bygningsarbeidere evakuert

Studentopprør i London

Demonstranter bruker plakatene til å tenne bål.

Foto: Carl Court / Afp

Noen av demonstrantene kledde av seg, og lagde et bål av en haug med plakater og klær ved bredden av Themsen.

Hundrevis av arbeidere i bygningen like ved, som også inneholder kontorene til dusinvis av selskaper, ble evakuert etter at brannalarmen gikk.

19 år gamle Bernard Goyber studerer i London. Han likte ikke å se på hvordan demonstrasjonen utviklet seg.

– Jeg ønsket en fredelig demonstrasjon, hvor stemmene våre kunne ta oss gjennom gatene, sier han til AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt