Hopp til innhold

Tror sentrale kilder står bak

NUPI-rådgiver tror lekkasjene fra Afghanistan kan komme fra sentrale kilder som ønsker å styrke sine egne posisjoner.

Helge Lurås

Helge Lurås er rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi).

Foto: NUPI

Søndag kveld publiserte nettstedet Wikileaks 92.000 hemmelige dokumenter om krigføringen i Afghanistan.

Helge Lurås, rådgiver ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), tror det kan være folk høyt oppe i det amerikanske forsvaret eller administrasjonen som står bak lekkasjene.

Les også: Sjekker om Wikileaks-lekkasjer kan skade norsk Afghanistan-innsats

– En gruppe kan stå bak lekkasjene

– Saken har et enormt omfang; hele 92.000 dokumenter er lekket. Det kan vitne om at det er en relativt sentralt plassert kilde som har lekket dette, sier Lurås til NRK.

– Det kan ikke utelukkes at det er en fraksjon i admistrasjonen som står bak lekkasjene, ikke bare én enkelt person, sier han.

Han tror det neppe er en tilfeldighet at lekkasjene kommer nå.

– Denne lekkasjen vil påvirke debatten om krigen i Afghanistan og strategien som amerikanerne og NATO bruker i Afghanistan, sier Nupi-rådgiveren.

Han legger vekt på at dette er spekulasjoner fra hans side, og forteller at det er ikke er uvanlig med lekkasjer i amerikansk politikk og i militæret.

– Styrke egne posisjoner

– De som har lekket dette vil sannsynligvis forsøke å styrke sine egne posisjoner, og å dreie debatten til sin fordel. Materialet som er lekket, underbygger kritikken av krigen generelt, sier Lurås.

I tillegg mener Lurås lekkasjene underbygger kritikken av tidligere president George W. Bushs Afghanistan-strategi.

– Det kan handle om skyldfordeling, og ønsket om å legge skylden på forgjengeren, nemlig Bush. Jeg tror ikke lekkasjene er godkjente av Obama. Men den nåværende administrasjonen vil kunne tjene på å få lagt skylden på noen andre, sier Lurås.

Dagsrevyen presiserer

I et innslag på Dagsrevyen 26. juli er Helge Lurås feilaktig knyttet til en påstand om at norske spesialsoldater kan være ansvarlig for en hendelse rapportert på Wikileaks. Det ble sagt:

«Fordi Forsvaret sier de ikke kjenner til hendelsen, tror forskeren fra Nupi at norske spesialsoldater kan ha stått bak angrepet».

Dagsrevyen beklager at uttalelsen om at norske spesialstyrker kan knyttes til den gjeldende hendelsen ved en feil ble tilskrevet Helge Lurås.

Se The Guardians interaktive kart over 300 utvalgte hendelser

SISTE NYTT

Siste nytt