NRK Meny
Normal

- Danske soldater drepte barn

Danske soldater anklages for å ha drept et barn og såret et annet i Helmand-provinsen Afghanistan.

En liten jente ble drept, og en liten gutt ble såret i kamphandlinger der danske soldater var involvert, skriver avisen Politiken.

Ble skutt på

Hærens operative kommando er tilbakeholdne med kommentarer, men bekrefter at saken er under etterforskning.

– Det er selvsagt alvorlig når mennesker blir drept, og vi gjør alt vi kan for å minimere risikoen for sivile. Vi tar dette alvorlig og undersøker om det var danske soldater som var skyld i dette, sier oberst Henrik Sommer.

Ifølge Politiken ble danske soldater beskutt fra flere retninger under en operasjon i Helmand-provinsen, og de svarte på ilden med automatvåpen, granater og artilleri.

- Drept av røykgranat

Den danske forsvarsledelsen vil ikke opplyse hvor kampene fant sted, og begrunner dette med hensynet til soldatenes sikkerhet.

Straks kampene var over, troppet flere lokale menn opp med en død jente i 1-2 årsalderen i hendene. En liten gutt, som trolig var enda yngre, hadde skader i den ene foten.

Innbyggerne hevdet at den lille jenta var drept av en dansk røykgranat, men soldatene hevder at det ikke var spor etter granatfragmenter eller brannskader på henne.

Vurderer erstatning

Oberst Henrik Sommer medgir at røykgranater også kan forårsake kvelning, men understreker at dødsårsaken ikke er fastslått.

– Vi kunne konstatere at den lille jenta var død, og at det ikke var synlige skader på henne, sier han.

De danske styrkene har siden deltatt på et såkalt stormøte med lokale ledere i området, for å diskutere hva som skjedde under kampene.

Det hele kan ende med at danskene betaler erstatning til den drepte jentas foreldre, noe danske myndigheter tidligere har åpnet for å gjøre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt