Normal

- Betalte Gaddafi-regimet for å få ut britiske statsborgere

Britiske myndigheter betalte libyske myndigheter under bordet for å få sine statsborgere ut av landet, melder Sky News.

LIBYA-BRITAIN/

Et britisk par blir gjenforent på Gatwick etter at mannen kom seg ut av Libyas hovedstad Tripoli torsdag.

Foto: CHRIS HELGREN / Reuters

Kilder den britiske nyhetsorganisasjonen har vært i kontakt med, hevder at Muammar al-Gaddafi og hans støttespillere i Libya fikk betalt penger under bordet for å sikre evakuering av britiske statsborgere.

Les fredagens saker om Libya på NRK.no:

Det har denne uka pågått storstilt evakuering fra Libya - et land som man regner med huser 1,5 millioner utlendinger.

Gaddafis regime kontrollerer fortsatt luftrommet, og andre land må søke om tillatelse for å få lov til å fly inn og hente hjem egne statsborgere.

Britiske myndigheter har måttet tåle hard kritikk for å være trege med å få hjem "sine" statsborgere. Fortsatt skal opp mot 500 briter være igjen i landet.

Flyplassen i Tripoli

Forholdene på den internasjonale flyplassen i Tripoli skal være svært vanskelige og kaotiske. Dette bildet er tatt onsdag denne uken.

Foto: Ap

- Et helvete

Statsminister David Cameron har beklaget den britiske regjeringens evakuering av briter, og sagt at han «er svært lei seg» for forsinkelsene.

Torsdag fortalte briter som landet på Gatwick-flyplassen ved London om lettelsen over å være hjemme, og om helvetesaktige forhold i Libya.

Det skal ha oppstått regelrett slåsskamper inne på flyplassen mellom opp mot 10.000 desperate folk som ville ut av landet.

– Libya holder på å bli et helvete. Flyplassen ligner ikke noe jeg har sett før i mitt liv. Det er totalt kaos. Det er bare tusenvis av folk som forsøker å komme seg ut, sa 66 år gamle Helene Sheerhan ifølge Guardian.

De britiske spesialstyrkene i SAS skal også stå klare til å hente ut britiske oljearbeidere fra leirer i ørkenen.

Britisk UD benekter at de har betalt bestikkelser til Gaddafi for å få briter ut av landet, og hevder at de eneste pengene som er betalt er knyttet til landingsavgiftene som avkreves.

Nordmann fortsatt i Libya

Jan Paulsen

Jan Paulsen fra Skien sitter fast i Libya og frykter for livet. Han bønnfaller UD om å hjelp til å komme seg ut av landet. UD undersøker nå flere alternativer, og har opprettet kontakt med andre lands myndigheter.

Foto: Privat

Utenriksdepartementet i Oslo har ikke kjennskap til at det oppholder seg mange nordmenn i Libya. Statoil og Yara har stengt sine fabrikker, mens Jotun har redusert sin virksomheten.

Jan Paulsen fra Skien jobber som los på oljeterminalen i Zueitina øst i Libya. Han frykter for sitt liv og bønnfaller UD om å hjelpe han ut av landet.

Til avisen TA, forteller Paulsen at han har gravd ned en kopi av passet sitt i sanden for å sikre at han har en form for identifikasjonspapir.

Originalpasset har libyske myndigheter tatt beslag i ved innreisen til landet.

Les også: - Under 20 nordmenn igjen i Libya

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt