NRK Meny
Normal

Libyas FN-ambassadør brøt med Gaddafis regime

NRK.no følger situasjonen i Libya 25. februar.

Libyas FN-ambassadør Abdurrahman Mohamed Shalgham

Libyas FN-ambassadør Abdurrahman Mohamed Shalgham brøt med regimet på FNs sikkerhetsråd.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

LES: Libya: – Dagen i dag blir avgjørende
LES: Demonstrantene på vei til Tripoli

Følg oppdateringene fra Libya:

00.20: Mens et team fra Leger uten grenser (MSF) forsøker å hjelpe et stort antall sårede libyere i Benghazi, nektes flere leger å krysse grensen for å hjelpe ofrene for regimets blodbad.

Fredag ankom et medisinsk team fra Leger uten grenser Benghazi øst i det nordafrikanske landet. Flere andre team står klare til å rykke inn, men blir nektet innreise til Libya, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

– Alt tyder på at situasjonen for de sårede er kritisk, sier Arjan Hehenkamp, som leder Leger Uten Grensers hjelpeinnsats i Libya.

– Vi samarbeider med lokalt helsepersonell for å behandle mennesker som er blitt skadd i opptøyene de siste dagene. Det er uakseptabelt at hjelpen ikke når fram til dem som trenger det, sier Hehenkamp.

00:00: Den libyske FN-ambassadøren har brutt med Muammar Gaddafis regime og ber Sikkerhetsrådet stanse voldshandlingene i hjemlandet.

FN-ambassadør Abdurrahman Shalgham var en av de siste viktige libyske diplomatene som fortsatt var lojale mot regjeringen i hjemlandet. Men fredag brøt han med regimet i en tale i Sikerhetsrådet. Han ba rådet gripe inn og hindre flere blodsutgytelser i Libya, ifølge Aftenposten.

22.55: Muammar Gaddafis sønn, Saif al-Islam, sier at hæren holdes tilbake, og at han håper å forhandle med «terrorister» vest i Libya. – Vi har å gjøre med terrorister. Hæren har bestemt å ikke angripe terroristene, men gi dem en mulighet for forhandlinger. Forhåpentligvis vil vi gjøre det fredelig og innen lørdag, sa al-Islam til utenlandske journalister i Tripoli fredag kveld.

22.25: FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber FNs sikkerhetsråd om umiddelbart å ta konkrete grep for å hindre tap av flere menneskeliv i Libya. Mer enn 1.000 mennesker har mistet livet, ifølge Ban.

20.40: USA vil innføre en rekke sanksjoner mot Libya og stenger sin ambassade i Tripoli, opplyser Det hvite hus.

19.40: Flere tusen mennesker er drept i uroen i Libya, sier landets viseambassadør til FN, Ibrahim Dabbashi.

19.00: Motstandere av Muammar Gaddafis regime skal ha tatt kontroll over enkelte områder i og rundt Libyas hovedstad Tripoli, ifølge et øyenvitne.

18.15: Libyas leder Muammar Gaddafi ber tilhørere på Den grønne plass i Tripoli om å beskytte Libya, ifølge libysk TV. Han sier han vil åpne våpenlagre for å bevæpne befolkningen.

17.30: USAs finansdepartement har bedt amerikanske banker om å saumfare alle transaksjoner som kan være forbundet med Libyas lederskap. Bankene må holde utkikk etter «økt aktivitet i kontoer som kan være relatert til situasjonen i Libya», heter det i en uttalelse fra departementets avdeling for bekjempelse av økonomisk kriminalitet fredag.

16.50: En av sønnene til Libyas leder Muammar Gaddafi sier familien hans vil bli i Libya til enhver pris. – Planen vår er å leve og dø i Libya, sa Saif al-Islam Gaddafi til CNN Türk da han ble spurt om familien hans har en «plan B» for krisen som har rammet det nordafrikanske landet.

16.41: Libyas delegasjon i Den arabiske liga i Kairo kutter forbindelsene med lederen i Tripoli. Diplomatene sier de nå representerer folkeviljen.

16.16: Libyas leder Muammar Gaddafi må gå av, krever Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

16.00: EU-landene har blitt enige om en rekke forslag til sanksjoner mot Libya, ifølge det tyske utenriksdepartementet.

15.44: Den østlige byen Brega og dens oljeinstallasjoner skal være under opprørernes kontroll. Flere soldater skal ha hoppet av og bidratt til å sikre byen.

15.40: Libyas FN-delegasjon i Genève bryter med Gaddafi-regimet, og diplomatene sier de kun representerer det libyske folk.

15.16: USAs finansdepartement ber amerikanske banker være påpasselige med å følge transaksjoner som kan knyttes til Libya. Dette for å unngå at landet blir tømt for verdier.

14.22: Ifølge Al Jazeera er fem mennesker drept i Tripoli og mange skadet. Ifølge et vitne AFP har snakket med er to drept.

14.00: Gaddafi-lojale sikkerhetsvakter skyter mot demonstranter i hovedstaden Tripoli. Meldingen er ikke bekreftet. Innbyggere i Tripoli sier til Reuters at hundrevis startet å gå sammen i gatene etter fredagsbønnen, og at sikkerhetsvakter åpnet ild.

13.40: Libyas ambassadør til Frankrike har sammen med en annen diplomat trukket seg, ifølge kilder ved ambassaden.

13.00: Titusenvis av Gaddafis støttespillere og motstandere demonstrerer i Tripoli.

12.40: Libyas riksadvokat Abdul-Rahman al-Abbar sier han har trukket seg fra stillingen og sluttet seg til regimemotstanderne. Det melder Reuters.

11.09: Ifølge FNs matvareprogram risikerer Libyas matvareprodusksjon å kollapse.

11.08: EU forbereder mulig stenging av luftrommet over Libya.

10.17: Møtet i FNs sikkerhetsråd som omhandler situasjonen i Libya starter. Ifølge FNs menneskerettigshetssjef, Navi Pillay, kan flere tusen ha blitt drept i Libya de siste dagene.

09.53: Sky News melder at den britiske regjeringen betalte libyske myndigheter penger for å få briter ut av landet.

09.00: Libyas statligeTV-stasjon melder også at lønninger i noen deler av offentlig sektor vil øke med 150 prosent. Hver familie skal motta 500 libyske dinar som tilsvarer rundt 2250 kroner. Pengene skal gå til matvarer og fungere som lommepenger.

08.40: NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen om Libya og sier alliansen vil innkalle til hastemøte koordinere eventuelle handlinger mot Libya.

NATO er rede til å sette i stand og være koordinator dersom noen av våre medlemsland vil gå til handlinger mot Libya, sier Fogh Rasmussen, som fredag skal møte EUs forsvarsministre for å diskutere situasjonen i Libya.

Video Opprørere og miltære står sammen i Benghazi

SE VIDEO: Militæret slår seg sammen med opprørerne i Benghazi.

– En farlig dag

Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold tror i dag blir farlig og avgjørende for Libya. Opprørerne kommer stadig nærmere hovedstaden.

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold er i byen Salloum på grensa mellom Egypt og Libya. Hun forteller at opprørerne nærmer seg hovedstaden Tripoli og befinner seg i byene Misurata og Zawiyah.

Harde sammenstøt torsdag

I Zawiyah, som bare ligger 5 mil fra Tripoli, skal det ha vært harde sammenstøt torsdag. Skuddvekslingene gjorde det umulig å frakte de sårede til sykehus, skriver den libyske avisa Quryna, som hevder 23 mennesker ble drept i sammenstøtene.

Ifølge TV-kanalen Al Jazeera kan så mange som 100 personer ha mistet livet i Zawiyah, hvor det ligger et viktig oljeraffineri.

I selve Tripoli skal situasjonen være rolig, men noen øyenvitner forteller om døde mennesker som ligger i gatene. Tusener av utlendinger forsøker å komme seg bort fra byen av frykt for sin egen sikkerhet.


Demonstrasjoner i Libya

Den siste uken har det vært demonstrasjoner og uro i Libya.

Foto: AFP

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt