Giva a job 3

Slas Amanuel og Mahder Beruki fra Eritrea kom til Norge i henholdsvis mai 2014 og september 2013. De har brennende ønsker om å komme seg ut i arbeidslivet, og håper de får hjelp av den nye app-funksjon, Give a job.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Flyktninger skal få jobb-hjelp med app

Trondheims-gründer står bak en app med en egen funksjon rettet mot flyktninger. Målet: Å få dem i jobb.

Allerede minutter etter at arrangementet har startet, er lobbyen full på Clarion hotell og kongress i Trondheim.

Noen er bedriftsledere – andre er flyktninger. Noen trenger arbeidskraft – andre jakter jobb. Noen av jobbsøkerne har mastergrad – andre er analfabet.

Støynivået er høyt, og samtalene går. De fleste snakker om jobb.

– Jeg skulle gjerne hatt jobb som kokk – noe jeg har erfaring fra. Jeg jobbet i tre år som kokk i Sudan, og trivdes, sier Mahder Beruki.

– Jeg jobbet åtte år som servitør. Håpet er å få gjøre det samme på et hotell i Norge. Men jobb er jobb. Jeg kan gjøre hva som helst, så lenge det er en jobb i Norge, sier Slas Amanuel.

Vil gi flyktninger en sjanse

Chris Rynning

Gründer Chris Rynning håper trønderske bedrifter ser verdien i å gi flyktninger jobb.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Gründer Chris Rynning fra Trondheim vil hjelpe flyktninger med nettopp dét. Han vil at Mahder Beruki, Slas Amanuel og andre som har flyktet til Norge skal få brukt kompetansen sin i sitt nye hjemland.

I utgangspunktet gründet Rynning jobbsøker-appen Mojob, som er et bindeledd mellom bedrifter og unge arbeidssøkere på jakt etter strøjobb eller deltidsjobb.

Torsdag lanserte han en ny funksjon i appen, nemlig Give a job. Lanseringen ble markert med mingling og festmiddag. Målet er å skape kontakt mellom flyktninger og trønderske bedriftsledere.

Mojob app

Med denne appen er målet å få flyktninger ut i jobb.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Vi har satt i gang dette for at flyktningene som allerede er her skal komme i arbeid. Vi må gi dem en sjanse og noen må gå foran, sier Rynning.

40 flyktninger ansatt

For å jobbe fram Give a job, har Rynning brukt nettopp arbeidskraft fra flyktninger. De kommer fra Syria, Sudan, Afghanistan – ja, fra hele verden – og har stått på i dagevis før lanseringen.

Jehad Yasen og Aamir Ahmed, i Give a job

Jehad Yasen, (t.v.), rekrutteringsansvarlig og Aamir Ahmed er koordinator for Give a job-arrangementet i Trondheim.

Foto: Grete Thobroe / NRK

I kontorlokalene de deler med Staur Holding i Kjøpmannsgata i Trondheim, møter vi Jehad Yasen og Aamir Ahmed. Yasen er rekrutteringsansvarlig og Ahmed er koordinator for den store kick off-festen for Give a job på Clarion.

– Vi har inngått 40 jobbkontrakter i forbindelse med eventet, sier Aamir Ahmed, flyktning fra Sudan.

Kollega Yasen drev selv et rekrutteringsbyrå i hjemlandet Syria i nesten 20 år, før han flyktet til Norge for to år siden.

Give a job 4

Jehad Yasen fra Syria får gjennom Give a job jobbe med nesten det samme som han jobbet med før han flyktet til Norge i 2013. Foreløpig jobber han frivillig i organisasjonen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Nå får jeg gjøre nesten det samme som jeg gjorde i Syria, noe som kjennes veldig godt. Men jeg må lære meg mer norsk, og skaffe meg et nettverk, sier Yasen.

I samarbeid med Choice-kjeden er målet å arrangere slike arrangementer i flere av de store norske byene, og senere også ute i Europa.

Mye god arbeidskraft

Delaram Dashti er blant dem som møter flyktningene med én gang de kommer til Norge. Hun vet hvor viktig arbeid er for integrering, og skal bruke appen aktivt for å få flere i jobb.

– Jeg har tro på at appen vil fungere godt som et bindeledd, på samme måte som jeg har tro på at menneskene som kommer til Norge har mye å by på i arbeidsmarkedet, sier Dashti.

Hun jobber i Trondheim kommunes kvalifiseringssenter for innvandrere. Fra standen i hotell-lobbyen kommer hun stadig i snakk med flyktninger som ønsker jobb.

– I dette rommet er det folk med mastergrad, men også enkelte som er analfabet. Felles for alle er ønsket om jobb, sier Dashti.

Jobbet med flyktninger – måtte flykte selv

I Syria var han general manager i en hjelpeorganisasjon som blant annet samarbeidet med Røde Kors og FN. I Norge er han arbeidsledig. Tareq Barakeh flyktet fra Syria i 2013.

– Ironisk nok måtte jeg som jobbet for at flyktninger skulle få det bedre, selv flykte, sier Barakeh til NRK.

Give a job1

Tareq Barakeh var i toppen av en hjelpeorganisasjon for flyktninger i Syria. I Norge er han fortsatt uten jobb etter å ha levert søknad etter søknad. Han håper å få jobb ved hjelp av Give a job.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Han har ikke bare flyktet én, men to ganger. Først fra Palestina hvor han opprinnelig kommer fra, til Syria. I Syria fikk han folk imot seg, ifølge ham selv på grunn av stillingen han hadde i hjelpeorganisasjonen. Han ble truet og kidnappet. Etter at han slapp fri så han ikke annen utvei enn å flykte videre, vekk fra familie og til ukjente Norge.

Har søkt mange jobber uten napp

Tareq Barakeh er pyntet i dress, og kommer lett i snakk med andre som mingler i hotell-lobbyen. Han forteller gjerne om den frivillige organisasjonen han etablerte kort tid etter at han fikk oppholdstillatelse.

Med Hope Spor Organization gjør han det han kan best: Å hjelpe flyktninger. Målet er å bidra til at de som kommer til Trondheim får en god start og blir godt integrert i dagliglivet.

– Jeg har søkt mange jobber, og vet jeg har en bra CV. Men foreløpig har jeg ikke fått jobb. Håpet er selvfølgelig å finne en jobb innen organisasjonsvirksomhet. Appen er en god idé, som jeg håper kan løse problemene jeg og andre flyktninger har, sier Barakeh.

Lyser ut jobb fra scenen

Minglingen er over og middagen skal serveres. Eli Arnstad sitter i festsalen med notatene på papirlapper foran seg. Konsernbanksjefen fra Sparebanken Midt-Norge skal holde appell foran en fullsatt sal. Flere hundre har møtt opp til Give a job-festen.

Snart får de høre konserbanksjefen «lyse ut» jobber fra scenen.

Give a job 2

Eli Arnstad og Sparebanken Midt-Norge har lyst ut en jobb via Give a job.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

– Vi synes Give a job virker veldig spennende, og vil gjerne benytte oss av det. Vi har allerede lyst ut jobber i appen – jobber jeg også vil lyse ut fra scenen, sier Arnstad.

Jobbene går ut på å underholde ved julebordet til Sparebanken Midt-Norge. Arnstad er sikker på at det vil dukke opp spennende jobbsøkere.

– Jeg er spent på om Give a job vil bli en suksess. Det er viktig å våge noen ganger. I tillegg er det viktig for de store bedriftene i Trøndelag å lære av hverandre. Se for eksempel på Salmar, som har ansatte fra 27 nasjoner. Det er en myte at vi trøndere er så trege, sier Arnstad.

Ut i verden

Det er først Trondheim og Trøndelag som får smake på Give a job. Men gründer Chris Rynning planlegger å slå røtter både utenfor fylkets og landets grenser.

– Vi ønsker at dette skal bli brukt av ungdom, flyktninger og andre sårbare grupper i hele verden. Vi starter i Trondheim og håper det går bra. Så ønsker vi at det skal spre seg i Europa, sier Chris Rynning.

– Du er jo forretningsmann, så du har vel tenkt å tjene penger på dette?

– Det går jo an å ha to tanker i hodet samtidig. Det ligger en teknologi bak her som er utviklet ved NTNU i Trondheim, altså Mojob. Give a job er en kategori i appen, der alle pengene går til flyktninger. Det er hovedbudskapet, sier Rynning.