Ville immatrikulere babyen ved NTNU

Istedet for å døpe datteren Margrethe ville foreldrene at hun skulle bli innskrevet ved NTNU i Trondheim. – Hun har jo ikke formell studiekompetanse, men vi hadde håpet at universitetet kunne gjøre en tilpasning, sier far Jon Bjarne Haug.

Jon Bjarne Haug og Berit Gudding Petersen

Jon Bjarne Haug og Berit Gudding Petersen ønsket seg et noe spesielt alternativ til dåp for vesle Margrethe (4 måneder).

Foto: Privat

Valget sto mellom kirkelig dåp eller navnefest i regi av Human-Etisk Forbund. Men de tidligere NTNU-studentene Jon Bjarne Haug og Berit Gudding Petersen syntes det var mest fair å la Margrethe få ta det valget selv, når hun er voksen nok til å forstå den verden hun lever i.

– Da kom jeg til å tenke på innskriften på det gamle biblioteket på Gløshaugen, "Per aspera ad astra" ("Gjennom motgang til stjernene", journ.anm.). Istedet for å binde henne til tradisjoner, ønsker vi noe som er mer åpent og undrende, sier Haug til NRK.

NTNUs hovedbygning på Gløshaugen

– Hovedbygningen var svært viktig for meg da jeg var student, sier Jon Bjarne Haug.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Diplom navnefest

Det ble ingen immatrikulering på lille Margrethe, som likevel får et høytidelig diplom fra NTNU.

Haug begrunner ønsket om innskriving av datteren med at hans år ved NTNU var spesielle og verdifulle, og at flere i familien - i likhet med han og kona - er sivilingeniører utdannet i Trondheim.

Får diplom fra NTNU til navnefesten

– Det lot seg naturlig nok ikke gjøre. Hun får istedenfor et diplom til navnefesten sin som ligner på et immatrikuleringsbevis, sier Anne Sliper Midling ved NTNUs kommunikasjonsavdeling.

For førstkommende lørdag blir det nemlig navnefest i Hovedbygningen på NTNU, den første i universitetets historie. NTNU lar familien få lov til å gjennomføre dette som en privat seremoni, uten at institusjonen er involverert i organiseringen.

– Jeg synes NTNU har vært veldig greie i denne prosessen. Vi fikk det samme papiret som brukes til immatrikuleringsbeviset, men med en annen tekst.

NTNU understreker at dette på ingen måte er en formell immatrikulering, men mer en symbolsk privat seremoni i universitetets rammer.

– Kunnskap er essensielt

Den lille familien er nå bosatt i Oslo, men båndene til Trondheim og byens største utdanningsinstitusjon er beviselig fortsatt sterke.

– Vi har to familier der oppe, og skal ha fest i to dager. Men selve seremonien i Hovedbygningen blir kort, sier pappaen, som er godt i gang med skrivingen av talen til datteren.

– Du sier dere vil Margrethe skal ta valg selv, men det ligger ikke en liten føring i det å ville immatrikulere henne ved NTNU også? Hva om hun vil bli murer?

– Vi tenker at vi vil ha et kunnskapsfokus. Om hun vil bli murer eller ikke bestemmer hun selv. Som foreldre ønsker vi at hun selv skal velge retning og innhold i livet, men kunnskap er uansett essensielt, sier Haug.

LES: Høytidelig immatrikulering ved NTNU

Immatrikulering ved NTNU 2009

Fra immatrikulering ved NTNU. Og, ja, alle opptak til universitetet er basert på generell studiekompetanse.

Foto: NRK