Hopp til innhold

Vil ha omkamp om nasjonalfjellet

Flere mener at det er tid for en omkamp om Norges nasjonalfjell – og at det er Snøhetta i Dovrefjell som bør inneha denne ærefulle tittelen.

Snøhetta og Stetind

Det er disse to fjellene som er rivaler til tittelen 'Norges nasjonalfjell'. Til venstre Snøhetta, til høyre Stetind.

Foto: Fotomontasje: Gorm Kallestad / SCANPIX

Ola Røtvei

Leder i Dovrefjell nasjonalparkstyre og ordfører i Oppdal (Ap), Ola Røtvei.

Foto: Ove Karlsvik
Tor Asgeir Johansen

Ordfører i Tysfjord, Tor Asgeir Johansen (Ap).

Foto: Harrieth Aira / NRK

I dag er det Stetind i Nordland som har tittelen, og har hatt den de siste tolv åra. Stetind, ligger i Tysfjord, innerst i Stefjorden, og er 1392 meter høyt.

Fjellet ble kåra til Norges nasjonalfjell i 2002, i en konkurranse i Nitimen. Den gangen mobiliserte nordlendingene voldsomt.

– Bør ha grundigere prosess

Nå ønsker Ola Røtvei, leder i Dovrefjell nasjonalparkstyre, en omkamp. Han mener det er Snøhetta (2286 m) som bør være Norges nasjonalfjell, og skal nå sende en henvendelse til myndighetene for å få satt i gang en prosess for å gjøre om utnevnelsen.

– Jeg mener det burde være en grundigere prosess for å utpeke nasjonalfjellet, og det at det er grunnlovsjubileum i år, er en fin anledning til å se på dette på nytt, mener Røtvei.

– Stetind framstår som et flott fjell, det er ikke der det ligger, men et nasjonalfjell bør være forankra også hos myndighetene, mener han.

Også redaktøren i bladet Friluftsliv har tatt til orde for å gjøre Snøhetta til Norges nasjonalfjell.

– Stetind er et fantastisk flott fjell, men det er en bergknaus. Noe nasjonalfjell er det ikke, sa Bjørn Andreas Esaissen til NRK i februar.

– Ikke aktuelt å gjøre om vedtaket

I Tysfjord drar ordfører Tor Asgeir Johansen litt på smilebåndet når han hører om dem som mener det bør være en ny konkurranse.

– Diplomet som henger her på rådhuset, er blant annet signert av Børge Brende, daværende miljøvernminister. Jeg har vært i kontakt med klima- og miljødepartementet, og spurte om det var aktuelt å gjøre om vedtaket. Det var det ikke, ifølge dem, sier Johansen.

– Hva er det som gjør at Snøhetta er så flott at det fortjener en omkamp om tittelen?

Ola Røtvei, som i tillegg til å være leder i Dovrefjell nasjonalparkstyre, er ordfører i Oppdal, velger å sitere en oppdalsdikter, Inge Krokann for å svare på spørsmålet:

Og herifrå du kan et syn så stort og vakkert sjå,
så stolt eit dronninghau,
med skautet kvitt i såmmårsola rau.
Når alle tinda sæv i skugge blå,
da sitt du der i sør med dronningkrona på
og ser mot bratte Almannberg og skire Sissihø.
Du stolte Snøhetta.