NRK Meny
Normal

Vil erstatte «Vaffeljerven» med en ny jerv

Norges eldste jerv, 18 år gamle Jervtrud, ble avlivet denne uka. Nå vil Naturvernforbundet gi en ny jerv sjansen til å etablere seg i Bymarka i Trondheim.

Jerv i bymarka i Trondheim

– Det å kunne gå på tur og kanskje se spor eller selve jerven tilfører naturopplevelsen mye for mange, mener Gaute Rolv Dahl i Naturvernforbundet.

Foto: Arkiv / Svein Wik / NRK

Jervtrud var blitt så gammel og avmagret at hun måtte bøte med livet tidligere denne uka. I 15 år hadde tispa, også kjent som Vaffeljerven, holdt til i det bynære området. Hun overlevde på matrester fra ei turhytte, hunde- og kattefôr samt muligens rådyr og en revunge i ny og ne.

Jerven i Bymarka

18 år gamle Jervtrud var lita og avmagret da hun ble funnet og avlivet.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Nå ønsker Naturvernforbundet i Trondheim et forsøk med å sette ut en ny jerv i Bymarka.

– For å redusere bestanden skytes det mange jerv i Norge, men en av dem kunne jo fått en ny sjanse. Det er en berikelse å ha et stort rovdyr i bynær natur, sier styreleder Gaute Rolv Dahl.

"Matmor" ønsker også en ny jerv

Avdøde Jervtrud tok aldri sau, men det samme kan man ikke garantere på vegne av en ny jerv.

Gaute Rolv Dahl

Gaute Rolv Dahl i Naturvernforbundet i Trondheim.

Foto: NRK

– Skulle en ny jerv gå berserk i saueflokken, må det jo vurderes om den skal tas ut. Men fordelen med Bymarka er at det er god tilgang på mat der, så sau er ikke den foretrukne maten, sier Dahl.

Jerv spiser alt fra bær til mus og rovdyr, og på turhytta Elgsethytta står Jervtruds matmor klar til å fôre også en eventuell arvtaker.

– Det hadde vært spennende å se om en ny jerv ville skjønt at her er det mat å få, sier bestyrer Anne Valseth, som sier hun vil savne Vaffeljerven.

Vil skape forståelse for rovdyrene

Den gamle jervtispa ble første gang registrert i Hedmark fylke i 2001. Der tok et jaktlag ungene hennes ut av hiet og drepte dem, mens Jervtrud kom seg unna. Vinteren etter dukket de første spormeldingene fra Bymarka i Trondheim opp, og siden holdt hun til i dette området.

– Historien til Vaffeljerven problematiserer jo dette med hijakt. Det er en stor påkjenning for disse jervemødrene, sier Dahl i Naturvernforbundet.

Han understreker at én enkelt jervemor ikke vil utgjøre den store forskjellen i forvaltninga, men mener det vil bidra til å skape forståelse for de store rovdyrene våre.

Jerven i Bymarka

På viltkameraet tidligere i sommer fikk Gaute Rolv Dahl et bilde av Jervtrud med en skillingsbolle i kjeften.

Foto: Gaute Rolv Dahl

Kritisk sauebonde

Naturvernforbundet har viltkamera og fôringsautomater med hunde- og kattemat flere steder i Bymarka.

– Vi håper å se flere av de store rovdyra, men foreløpig er det bare jerven som er observert, sier Dahl.

Bente Sagberg er en av to sauebønder som har dyr på beite i Bymarka. Hun er ikke begeistret over Naturvernforbundets ide.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen vil sette ut rovdyr i marka. Vi har nok med laushunder som tar sau. Vi vet jo aldri om jerven vil yngle, og da blir de nødt til å skyte dem, sier hun.

Jerven i Bymarka

Vaffeljerven begynte å se litt kantete og gammel ut allerede tidlig i sommer, men noen ganger var det fortsatt litt fart i henne.