NRK Meny
Normal

Vaffeljerven i Bymarka er avlivet - 18 år gammel

Den 18 år gamle jerven som har holdt til i Bymarka i Trondheim var syk og avmagret.

Jerven i Bymarka

Jervetispa som ble avlivet i Bymarka var lita og avmagret. Den hadde ikke røyta ut all under-ull på bakparten.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Vaffeljerven er død

I dag ligger jerven hos Rovdata i Trondheim.

Foto: Jan Arne Stokmo, Rovdata
Bendik Austmo

Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn (SNO).

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Det er Miljødirektoratet som melder dette på sine hjemmesider.

– Jerven var tydelig syk og avmagret, i tillegg virket den å være helt eller tilnærmet blind. Derfor ble den avlivet, sier seksjonsleder Lars Bendik Austmo i Statens naturoppsyn (SNO).

Landets eldste

«Vaffeljerven» som den også er kalt, har i mange år blitt foret på vafler og annen hvetebakst fra Elgsethytta i Trondheim.

– Det er ikke bare vafler den får. Både bollerester og sveler går ned på høykant. I noen tilfeller kan det har vært så mye som ti til tolv plater vaffel, har vertinne på Elgsethytta, Anne Valseth tidligere fortalt til NRK.

DNA-analyser av avføringen til jervetispa bekrefter at den er rekordgammel – minst 18 år. Dermed er den landets eldste registrerte.

Vil sette ut jerv i Bymarka

Funnet av turgåer

Det var en turgåer i marka som sammen med hunden oppdaga jerven under et tre tirsdag 29. august i år. Jerven reagerte da verken på hunden eller på turgåeren.

SNO utførte fellingen av jerven litt før klokka ti i går kveld.

– Jerven var usedvanlig liten og ikke oppmerksom på våre folk, da de gikk mot den på veien. Den hadde en subbende gange og vinglet litt fra side til side. Det ble raskt vurdert at dyret ikke hadde normal atferd og mest sannsynlig ikke ville overleve særlig lenge, sier Austmo.

– Veldig fine tenner

Under undersøkelser hos Rovdata kan de konstatere med at jerven har liten tannslitasje, noe som overrasker etter så mange år. Det er heller ikke tegn til noen brudd.

– Vi vet jo at hun har hatt et ganske lettvint kosthold i Bymarka, med vaffel og sveler. Hadde dette vært en jerv med "vanlig" kosthold, så hadde det ikke vært tenner igjen, sier Frode Holmstrøm, overingeniør ved NINA, til NRK.

Da hender det at jerven dør fordi de ikke lenger klarer å ta til seg mere mat.

Kan havne på museum

Jerven skal obduseres, og etter dette kan man si mer om dødsårsak. Både tarm og andre indre organer vil bli sjekka, opplyser Holmstrøm.

Skinnet til den beryktede jerven vil bli tatt vare på, og kanskje havner den på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

«Vaffeljerven» ble første gang registrert i Spekedalen i Hedmark i 2001 og hadde da valper. Allerede tidlig påfølgende vinter dukket de første spormeldingene opp fra Bymarka i Trondheim, og jervetispa er siden registrert med jevne mellomrom gjennom DNA-analyser av innsamlete prøver fra området.

Jerven i Bymarka

Her er tispa fanget på viltkamera ved Elgesethytta i Trondheim.

Foto: Gaute Rolv Dahl