Hopp til innhold

Venteliste på gratis svømmekurs for de minste

I underkant av 17 000 barnehagebarn har tatt sine første svømmetak gjennom denne populære ordningen, som utvides i år.

Gratis svømmeundervisning for barn

LÆRER SEG Å SVØMME: Ida Mo Skaret (4) er en av 16 860 barnehagebarn som siden i fjor har fått gratis svømmeundervisning.

Foto: Roger Myren / NRK

Instruktør Rune Larsen

VIL HA TRYGGE BARN I VANNET: Svømmeskoleansvarlig Rune Larsen.

Foto: Roger Myren / NRK

– Det handler om vanntilvenning og dykking, det å være fortrolig med å være i vannet. Dette er starten på å bli svømmedyktig, sier svømmeskoleansvarlig i Trondhjems Svømme- & livredningsklubb, Rune Larsen.

I samarbeid med Trondheim kommune arrangerer klubben gratis svømmekurs, slik at barnehagebarna skal lære seg viktige ferdigheter av instruktører.

– Mange hundre begeistrede barn har vært innom her i Pirbadet, og vi har fortsatt noen hundre på venteliste, sier Larsen.

Utvider gratis tilbud over hele landet

I fjor fikk alle fylkene i Norge for første gang øremerkede midler for å tilby gratis svømmeopplæring til barn i alderen fire til seks år.

Da ble 25 millioner kroner bevilget til ordningen – på årets statsbudsjett er det bevilget 35 nye millioner.

16 860 barn over hele landet har siden i fjor brukt dette tilbudet. I Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag har henholdsvis 328 og 847 barnehagebarn vært i bassenget og plasket og øvet.

Nesten 17 000 barnehagebarn har tatt sine første svømmetak gjennom gratis svømmekurs det siste året.

Barna koser seg på svømmekurs i barnehagen.

Gir kjappe resultat

Svømmeundervisningen gir tydelige resultat allerede etter noen dager, forteller barnehageansatte:

Ole Marius Meland i Pirbadet.

SER AT BARNA KOSER SEG: Barnehagelærerle Marius Meland.

Foto: Roger Myren / NRK

– Vi ser at barna koser seg skikkelig. Det er artig å se at de går fra å være litt nervøs for vann i starten, til å bli tøffere og tøffere for hver dag, sier barnehagelærer i Lade barnehager, Ole Marius Meland.

Barn fra Lade barnehager har i hele denne uka vært i Pirbadet for svømmeopplæringen. Og selv om det er mest lek og moro i løpet av halvtimen hver dag, både over og under vann, så handler det om å gi barna viktig opplæring.

– Jeg vet at mange familier har det travelt i hverdagen. Responsen har vært god, vi har fått tilbakemeldinger fra foreldre som nå skal begynne å dra på svømming med barna fremover, siden barna er blitt trygge etter kurset, sier Meland.