Hopp til innhold

Helomvendig for topptrener: – Gleder meg til å jobbe med flyktninger

Trond Nordsteien slutter i fotballen etter 20 år. Nå skal han bruke erfaringene til å følge opp unge, enslige flyktninger.

Trond Nordsteien

Trond Nordsteien påpeker at han ikke nødvendigvis forlater fotballen for alltid, men at det føles rett å ta en pause fra den.

Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Han har vært spillerutvikler i Rosenborg, hovedtrener i Ranheim og vært med i trenerteamet til aldersbestemte landslag. Nå er Trond Nordsteien hovedtrener for toppserieklubben Trondheims-Ørn, men begynner snart på et nytt kapittel i livet:

– Jeg var så heldig at det dukket opp et tilbud i Kirkens Bymisjon. Nå er det rett timing til å bruke det jeg har lært og erfart i en helt ny sammenheng.

– Forlater en fantastisk jobb

Han forlater trondheimsklubben etter sesongen, og begynner i nyjobben i august.

– Det å være hovedtrener i Trondheims-Ørn er en fantastisk jobb. Det er ikke der det ligger. Jeg har et behov for å gjøre noe helt annet.

Nordsteien skal være fagansvarlig for et nytt bofellesskap for unge, enslige flyktninger på Nardo i Trondheim. Ungdommene skal få oppfølging av en slags «mamma» og «pappa» 24 timer i døgnet.

– Vi skal guide dem inn i utdanning og hjelpe dem inn i fritidsaktiviteter. Ikke minst er tanken å hjelpe dem med å bygge et ordentlig nettverk.

Tar med seg fotballerfaringen

Nordsteien er klar på at arbeidet i bymisjonen blir en ny verden for ham, men tror samtidig det er mange likhetstrekk mellom den jobben og trenerjobben:

– Man må legge til rette for at ungdommene som har kommet til Trondheim skal få trygge og tydelige rammer. Det samme gjelder for en fotballtrener: Å hjelpe, lytte og være en god veileder.

Nordsteien har hatt både oppturer og nedturer etter mange år i fotballmiljøet, men sitter igjen med flest positive opplevelser.

– Høydepunktet har vært de gangene jeg har sett gutter og jenter som har satt seg mål – og nådd dem. Det er en bragd, og mer givende enn høydepunkter i mesterskap.

Er det den samme følelsen du vil få i jobben i Kirkens Bymisjon?

– Jeg håper det, og skal gjøre mitt for å få det til, lover Nordsteien.

Trondheims-Ørn leter etter erstatter

Sportslig leder i Trondheims-Ørn, Glenn Munkvold, sier at klubben søker bredt etter ny trener, men sier det vil ta tid å finne en kandidat som kan måte seg med Nordsteien.

– Det er ikke akkurat et kanonstort marked for trenerkandidater som har erfaring med damefotball i Trøndelag, men vi far vært i kontakt med Norsk forballforbund for hjelp.

Munkvold sier at det forhåpentligvis vil være en ny hovedtrener på plass i løpet av høsten slik at vedkommende kan overlappe med Nordsteien.

– Jeg synes det er fryktelig synd at Trond slutter i Trondheims-Ørn, men jeg forstår ham godt. Han begynner å bli en eldre herremann, så når han får en slik mulighet respekterer jeg valget hans.