Hopp til innhold

Her er det kumøkk på tanken

I dag kom Norges eneste traktor, som går på biogass laget av husdyrgjødsel, til Ørlandet.

Gründeren Svein Lilleengen

- Det er musikk for mine ører å høre lyden fra denne traktoren, sier Gründer Svein Lilleengen.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Plutselig er likheten mellom hesten og traktoren noen hakk mer slående. De drives begge fram av drivstoff produsert på gården.

Denne traktoren har nemlig to tanker på samme tid. En for tradisjonell dieselolje og en annen tank for flytende biogass produsert av kumøkk.

– Ja, det er kumøkk på tanken. Enklere kan det ikke bli sagt, sier Gründer Svein Lilleengen.

Lilleengen er etterhvert blitt kjent som gründeren som satte det hele i gang, og som fortsatt er en av drivkreftene bak biogassatsingen på Ørlandet.

– Dette viser at vi er med blant de som leder utviklingen på biogass i Europa, sier Lilleengen.

Traktor med kumøkk på tanken

Traktoren er en Valtra og kommer direkte fra verdens største landbruksutstilling i Paris.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Biogass-konferanse på Ørlandet

I morgen starter årets biogass-konferanse på Ørlandet, den andre i rekken. Daglig leder i Fosen næringshage, Ketil Kvam, vet godt hvorfor denne konferansen har kommet for å bli, nettopp på Ørlandet.

– Vi har politisk engasjement og engasjement i landbruk og næringsliv. Ørlandet har utviklet seg til å bli et knutepunkt for slik satsing. Her bygger vi opp kompetanse som vi kan ha bruk for i hele Norge, sier Kvam.

Traktor med kumøkk på tanken

Påfyllingspunktet for biogasstanken.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

I slutten av desember 2008 stiftet Fosenkraft og 52 bønder, hovedsakelig fra Ørland, selskapet Biogass Fosen. Planen var, og er fortsatt å produsere biogass basert på husdyrgjødsel.

– Retningen er klar, men det tar tid. Vi har fått tilskudd på et finansieringsprosjekt fra Enova, så vi må sette fart på arbeidet, for å se om vi får til å realisere dette, sier Kvam.

– Vinn vinn for alle

Det er likevel slik, at de som skal legge tilrette betingelsene for at biogassdrømmen på Ørlandet skal bli virkelighet, i dag den rød-grønne regjeringen, har glimret, og fortsatt glimrer med sitt fravær.

– Vi har jo erfart at politikerne er travle folk, men vi tror det kommer. Dette er en miljøretning i Europa og i hele verden.

Svein Lilleengen drives selv av en enkel og ren filosofi.

– Fornuften vil alltid seire. Dette er vinn vinn for alle. Konferansene er viktige, slik at vi kan spre kunnskap om det vi alle har fordel av.