Hopp til innhold

Tore på sporet - igjen

Tore Strømøy finner savnede familiemedlemmer på NRK1 til neste år.

Tore Strømøy

Tore Strømøy

Foto: Gøril Klemetsen

Over 15 år etter første episode av "Tore på sporet" skal programlederen fra Frøya i Sør-Trøndelag igjen gjenforene familiemedlemmer som har mistet kontakten.

- Vi sier det er aller siste sesong nå, men det har vi sagt før, så man vet aldri. Vi har blitt en institusjon, og det strømmer fortsatt inn henvendelser, forteller Strømøy.

Tore på sporet

Mellom 60 og 70 personer har blitt gjenforent med familie og slektninger etter kontakt med 'Tore på Sporet'.

Foto: NRK

15 år på jakt

Første gang Tore hjalp noen med å finne sine kjære på TV-skjermen var i 1996. Da hjalp han ei jente med å spore opp både mor, far, søster og bror i Korea.

Se nett-tv: Hannes reise til Korea

Siden den gang har mellom 60 og 70 historier blitt fortalt på norske TV-skjermer, og seertallene på ett program har vært oppe i over 1 million.

- Vi ser på tallene at folk etterspør konseptet selv om det er gammelt. I tillegg får vi et par henvendelser hver eneste dag fra folk som vil vi skal løse saken deres, sier Strømøy.

Les også: Tore Strømøy årets tv-navn

- Vill og gal

Tore sitter på et lite kontor med ark og fargerike post-it-lapper klistret utover alle veggene. De forteller om flere titall mennesker som leter i Australia, Marokko, USA, Ungarn og på Sri Lanka etter slekt og familie de ikke vet hvor er.

Tore på sporet

- Selve jakten på personene og reisene for å finne dem er et utrolig kick, forteller Tore Strømøy.

Foto: Henning Skjæret/NRK

Hverdagen er preget av rutinesjekker, leting, og mange løse tråder. Ambassader, offentlige registre, adopsjonskontorer og byråkrati er utfordrende å jobbe med, men når Tore "får noe i garnet" er det verdt det.

- De gangene vi løser en sak blir jeg helt vill. Da må jeg ofte løpe ut og fortelle det til folk på kontoret, og dersom det er tomt deler jeg det med vaskepersonell eller kantinemedarbeidere, smiler Strømøy.

Avhengig av Facebook

Mye har forandret seg siden Tore sendte fax til utlandet i håp om å komme i kontakt med de rette personene.

I dag er det sosiale medier som Facebook, Twitter og bloggen til programmet som brukes i søket.

Tore på sporets blogg

På bloggen kan man lese alt om programmet, i tillegg til å tipse redaksjonen.

Foto: NRK

Facebooksiden til "Tore på sporet" har nesten 75.000 følgere, og de er aktivt med i etterforskningen og oppklaringen av sakene.

- Vi er helt avhengige av tips og hjelp fra andre, og det er mye lettere i dag enn før. Fortsetter utviklingen blir det snart ikke bruk for oss lenger, smiler Tore.

Les også: Nettsuksess for Tore på sporet

- Som å lete blant millioner av stein

Første episode av serien skal etter planen gå høsten 2012. Konseptet er nøyaktig det samme, men med mer fokus på reportasjer, og mindre intervjuer i studio.

Hittil er fire av åtte historier klare, men når de siste fire blir løst er det ingen som vet.

- Det er en enorm jobb. Man kan sammenligne det med det å gå på en strand med millioner av stein, og vite at du leter etter den ene lille i mengden. Da må man løfte alle de andre, forteller Strømøy.