Hopp til innhold

To trøndere sitter fengslet i Dubai på fjerde uke – fortsatt uten formell siktelse

– Det går på psyken å vente dag etter dag, sier faren til en av de to. Tirsdag skal det, ifølge ham, være en lukket rettslig høring i saken.

Hovedkvarteret til politiet i Dubai

Det er snart en måned siden to trøndere ble fengslet i Dubai. Faren til en av de to har hørt at siktelsene vil komme i løpet av tirsdag. Politiet sier at det kan ta enda en uke. Dette er Dubai-politiets hovedkvarter. Kvinnene sitter fengslet ved Al-Barsha Police Station, én av de 11 politistasjonene i Dubai.

Foto: Markus Heimbach

For det er fire uker siden kvinnene i slutten av 20-årene ble fengslet, men fortsatt vil verken familiene eller politiet i Dubai si hvorfor de to ble pågrepet i utgangspunktet.

– Vi vil ikke si noe om denne saken. Politiet holder fortsatt på med etterforskning, sier Dr. Jasim Khalil Mirza.

Han er direktør for sikkerhetsavdelingen i Dubai-politiet og leder for mediekoordinering i innenriksdepartementet.

NRK har gjentatte ganger forsøkt å få informasjon om fengslingen fra Dubai-politiet. De har kommet med flere lovnader om å svare på spørsmål på e-post – uten at det skjer noe.

Direktøren og pressesjefen bekrefter at de to trønderske kvinnene er fengslet i Al-Barsha Police Station i en bydel vest i Dubai. Dette er én av 11 politistasjoner i millionbyen.

– Vi kan si mer når domstolen har en siktelse klar, sier Mirza på telefon fra Dubai.

– Når skjer det?

– Det vet jeg ikke sikkert, men trolig om en uke, sier Mirza.

Når personer settes i varetekt i Norge, skal det foreligge en siktelse. NRK har spurt om de samme rettsprinsippene gjelder i Dubai. Det får vi ikke svar på.

Heller ikke Den norske ambassaden i De forente arabiske emirater vil snakke om bakgrunnen for fengslingen. Ambassadør Jens Eikaas viser til lovpålagt taushetsplikt.

Dette er et forferdelig mareritt. Det er tortur å vente.

Far til en av de fengslede nordmennene

Familien vil ikke si hva de har hørt om årsak til pågripelsen

Da NRK for snart tre uker siden først skrev om fengslingen av de to norske kvinnene, fortalte kvinnenes pårørende at de var fortvilet fordi de hadde fått så lite informasjon. Fortvilelsen er ikke mindre i dag.

– Det er et voldsomt press. Jentene er friske og like hele, men det går på psyken å vente dag etter dag. Dette er et forferdelig mareritt. Det er tortur å vente. De nyhetene vi får er stort sett ingenting, skriver faren til en av de to kvinnene i en SMS.

– De er ikke formelt siktet, men de blir kanskje siktet 15. mai. Da skal det være en rettslig høring, men her får verken advokaten deres eller personell fra den norske ambassaden være til stede. Det er et lukket møte, skriver faren videre.

Han vil ikke svare på hva han har hørt om bakgrunnen for pågripelsen av de to kvinnene.

I SMS-en skriver han videre at det er enkelt å havne i noe uforskyldt i Dubai, på grunn av stenge lover og regler. Ifølge ham har fristen for siktelse vært utsatt en rekke ganger. Faren er redd det samme vil skje også denne gang.

Etter rettsmøtet tirsdag 15. mai, bestemte myndighetene i Dubai at kvinnene må sitte ytterligere tre uker i varetekt.

Al-Barsha Police Station Dubai

Trønderne i slutten av 20-årene sitter i varetekt i denne bygningen. Ifølge faren til en av de to får kvinnene rundt 1200 kroner i uka som de bruker på mat, telefon og hygieneartikler.

Foto: Dubai-politiet

Deler toalett med 50 personer

Den ene kvinnen har bodd og jobbet i Dubai i fire år. Den andre er en venninne som skulle besøke henne i en uke.

Faren sier at datteren hans, den av de to som bor der, alltid har vært klar over de strenge reglene.

– Men det har ikke vært noe problemer i de fire årene hun har vært der. Hun har likt seg der og trivdes, skriver faren i SMS-en.

Pågripelsen skal ha skjedd onsdag 18. april i en privat leilighet hvor de fikk drinker, skriver faren i SMS-en. De to trønderne skal da ha blitt pågrepet under en politirazzia.

Det samme ble flere personer av andre nasjonaliteter som også var til stede under festen.

– Vi føler oss hjelpeløse. Jentene får bare fem minutters besøkstid hver søndag, ifølge faren.

Kvinnene skal sitte i et fellesrom med seks andre fengslede, og de må selv stå for rengjøringen der inne. Faren forteller at de deler toalett med cirka 50 kvinner.

Familiene til de to kvinnene har engasjert advokater i saken. NRK har ikke fått vite hvem disse er. Faren sier at advokatene bare har fått treffe kvinnene to ganger i løpet av den knappe måneden de har sittet inne.

– En gang helt i begynnelsen for å signere noen papirer, samt et kort møte i forrige uke, ifølge faren.

– Hadde håpet på mer effekt av norsk bistand

Også norske myndigheter har fått begrenset innpass i fengselet, forklarer faren. Representanter fra Den norske ambassaden i De forente arabiske emirater skal, ifølge ham, ha besøkt de to hver søndag, blant annet for å levere bøker og andre praktiske ting.

Familiene hadde likevel håpet på mer effekt av bistand fra norske myndigheter.

– Ambassaden bidrar med konsulær bistand, men familien skulle ønsket at ambassaden kunne ha utøvet mer press for å få kvinnene løslatt, skriver faren.

Ambassadør Jens Eikaas bekrefter at de har vært i fengselet.

– Utenrikstjenesten yter konsulær bistand til to norske borgere fengslet i De Forente Arabiske Emirater, og har nylig avlagt de et besøk.