Hopp til innhold

Terje fremprovoserte føling for å teste ny søvnteknologi

– Jeg har kjørt litt i gråsona, sier diabetiker Terje Rølvåg.

Terje Rølvåg

Terje Rølvåg er diabetiker og har testet ut den nye søvnsensoren for å se hvordan den registrerer endringer i søvnmønsteret når blodsukkeret i kroppen blir for lavt.

Foto: Privat

– Jeg begynner å bli opp i åra og har hatt diabetes siden jeg var 18 år. Å ha en sensor på nattbordet som registrerer om jeg får føling er jo betryggende, sier Rølvåg som helt på eget ansvar har testet ut teknologien.

Somnofy

Målet med søvnsensoren som er utviklet i Trondheim og Tønsberg er å hjelpe folk til å endre adferd så de får bedre søvn.

Foto: Morten Andersen / NRK

Gir økt trygghet

– Sensoren registrerer om jeg sover urolig og kan også registrere hjerterytme. Den kan gi meg økt trygghet på natta, sier Rølvåg som tror den blir svært nyttig særlig for diabetikere som bor alene.

– Målet er jo at den kan vekke deg eller sende tekstmelding til pårørende. Registreringene sensoren fanger opp er jo i skya, så hvem som helst kan følge med.

Det er en samling av sensorer bygd inn i apparatet som registrerer søvnrytmen din, hvor ofte du er våken og hvor lenge du har vært i dyp søvn. Den fanger også opp lys, lyd, temperatur, vibrasjoner og luftfuktighet. Målet er å kartlegge søvnhygienen, og alt kan leses av på en graf via en app på telefonen.

Teknologiselskapet Vital Things har utviklet søvnsensoren Somnofy i nært samarbeid med medisinsk personell.

Alf-Egil Bogen

– Vi skal ikke lage en gadget, men ønsker å løse reelle problemer med søvnsensoren, sier Alf-Egil Bogen, en av grunderne bak Somnofy.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det viktigste for oss er å løse konkrete samfunnsproblemer, og vi ser for oss at sensoren først og fremst kan være nyttig innen helse- og velferdsmarkedet. Det sier Alf-Egil Bogen, en av grunderne bak Vital Things.

Nyttig for pårørende

Sensoren er benyttet på ulike prosjekter ved sykehus og institusjoner. Både Oslo Universitetssykehus, Ullevål og St. Olavs avdeling på Østmarka i Trondheim har tatt sensoren i bruk for å se hvordan søvnmønster påvirker adferden til pasienter. Målgruppa er eldre som bor hjemme, ifølge Bogen.

– Det kan være nyttig å ha innsikt i vitale signaler fra folk man ikke er i nærheten av. Når testpersonene vi har målt har blitt syke, så har sensoren registrert økning i respirasjon og puls. Det kan være nyttig for pårørende, sier Bogen.

Noen pasienter har de også fulgt direkte, blant annet ei ung jente med alvorlig lungesykdom. Via appen på telefonen kan de følge med når hun får alvorlige anfall.

Søvngraf - fra app på mobilen

Detaljert oversikt over søvnmønsteret som sensoren Somnofy registreres kan leses av via en app på mobilen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Stor motivasjon

– Foreldrene sover på skift, for jenta blir plutselig så dårlig at hun må raskt på sykehus. Klarer vi finne teknologien som kan avlaste litt, gi litt mer trygghet og innsikt så er det en stor motivasjon, sier Bogen som av og til selv sjekker kurven på mobilen for å se respirasjonsmønsteret til jenta.

Flere store internasjonale aktører har vist interesse for sensoren og teknologien bak. Trolig kommer den for salg i det kommersielle markedet i løpet av året. Særlig innen toppidretten er sensoren populær, der utøvere fører søvndagbok for å optimalisere trening og prestasjoner. De vet hvor viktig det er med nok søvn, hvile og restitusjon.

Terje Rølvåg er glad sensoren kan gjøre nytte rent medisinsk, men han vil ikke anbefale andre å fremprovosere føling.

– Det er en voldsom datastrøm du får når du tar utskrift på morgenen. Sensoren fanger opp at jeg blir mer urolig og at pustefrekvensen øker når blodsukkeret synker.

– Når madamen påstår at jeg snorker, så har jeg det nå svart på hvitt.