Hopp til innhold

Satser på rognkjeks i kampen mot lakselusa

Oppdrettsselskapet Salmar tar opp kampen mot lakselusa, og satser 35 millioner kroner på et nytt anlegg for produksjon av rognkjeks.

Roger Sandø

Røkter Roger Sandø mener han har verdens beste jobb på rognkjeksanlegget i Langstein.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Rognkjeks

Den minste rognkjeksyngelen veier mindre enn ett gram når den settes ut i anlegget.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Salmar mener rognkjeksa er svært effektiv i kampen mot lakselusa. Rognkjeksa svømmer inntil laksen og napper lusa av den. Målet er å produsere 1,5 million rognkjeks ved anlegget i Langstein i Stjørdal i 2016.

150.000 yngel

– For ei uke siden satte vi ut 150.000 rognkjeksyngel i tre forskjellige merder. Vi prøver oss litt fram med mellom 40.000 og 80.000 yngel i hver merde. Den minste veide bare 0,8 gram da vi satte den ut, men de vokser fort, sier røkter Roger Sandø til NRK.

Rognkjeks er en vanlig fiskeart langs hele norskekysten, og kan bli sju-åtte år gammel. Rognkjeksen har en kort, tykk kropp med en sugeskive under buken. Hunnfisken kan bli opptil 60 cm stor, og er dobbelt så stor som hannfisken.


De vet den har stor appetitt, og de tror den lille fisken blir en viktig brikke i kampen mot lakselusa fremover. Salmar starter derfor selv oppdrett av rognkjeks på Langstein.

Liten, men sulten på lakselus - Salmar starter oppdrett av rognkjeks på Langstein.

Nå vil Salmar utnytte fisken i kampen mot lakselusa, og like innenfor den nedlagte jernbanestasjonen på Langstein er det i sommer reist et nytt pumpehus. Her går det store rør ut i fjorden. For fisken trenger saltvann, som blir pumpet opp fra sjøen.

Bygger om

Gunnar Ovidt

Gunnar Ovidt er teknisk ansvarlig for anlegget i Langstein.

Foto: Grete Thobroe/NRK

– Her var det jo et smoltanlegg tidligere, som vi nå er i ferd med å bygge om. Vi skal produsere rognkjeks i et landbasert anlegg. Her skal vi klekke ut rogn, og vi skal ha rognkjeksa i anlegget til den blir så stor at den kan settes ut i merdene, sier teknisk ansvarlig Gunnar Ovidt ved anlegget.

Produksjonsanlegget ligger ute i fjorden, og røkter Roger Sandø går rundt med foringsbøtta for å mate rognkjeksa i merdene.

– Rognkjeksa spiser mye mat, og vokser fort. Den suger seg fast over alt, og vi har også laget hvilerom for den i noen korger ute i anlegget, sier røkteren.

– Veldig effektiv

Bjørn Hembre

Bjørn Hembre er settefisksjef i Salmar.

Foto: Grete Thobroe/NRK

Problemet med lakselus er stort i oppdrettsnæringen , men rognkjeks kan være løsningen i kampen mot lusa.

– Om to år skal vi produsere 1,5 millioner rognkjeks her, og de siste par årene har vi gjennomført vellykkede forsøk med kjeksa. Nå håper vi også at den tar knekken på lusa i en større skala. Så langt virker den i alle fall veldig effektiv, sier settefisksjef Bjørn Hembre i Salmar.

Rognkjeksanlegg i Langstein

Her produseres det nå rognkjeks som skal bekjempe lakselusa langs kysten.

Foto: Grete Thobroe/NRK