Taper store penger på sen vår

Potet- og grønnsakbønder i Trøndelag kan tape store penger på den sene våren. En kald og snøfattig vinter får skylda.

Frosta-grønnsaker

Det blir dårlig med tidliggrønnsaker fra Trøndelag i år. Telen i jorda gjør at bøndene ikke får pløyet jorda og kommet i gang med våronna.

Foto: Hansd H. Bjørstad

Lars Morten Rosmo

Lars Morten Rosmo sier at bøndene går glipp av viktig inntekt når våren er så sen.

Foto: Thor Amund Hagen / NRK

– Skal vi finne en tilsvarende kald start på våren må vi helt tilbake til 70-tallet, sier Lars Morten Rossmo, leder i Sør-Trøndelag bondelag.

Fortsatt er det tele i jorda, noe som gjør det umulig for bøndene på Frosta å pløye jorda slik at de kan komme i gang med våronna.

Går glipp av viktig inntekt

Tidligpotet og tidliggrønnsaker gir en bedre pris i butikk, men denne ekstra inntekten går nå bøndene glipp av.

– De som har tidligpotet og tidliggrønnsaker skulle allerede vært i gang med våronna og fått potet og planter i jorda. Det har de ikke klart ennå, og for disse kan den sene våren gi en direkte økonomisk konsekvens, sier Rosssmo.

– Blir forsinket

Bonde og potetprodusent Johan Arnt Hernes fra Frosta klager ikke på det flotte været som nå er i Trøndelag, men skulle gjerne ønsket seg noen ekstra plussgrader på gradestokken.

– Det er jo fint vært for tiden, det har det jo vært ganske lenge, men for oss som driver med potet og grønnsaker er det litt for kaldt, så grønnsakene blir nok forsinket i år.

Våronn i mai

Telen i jorda gjør at bøndene ikke får pløyet jorda.

Foto: Jan Per Løken

Vanskelige værforhold

Fagleder for jordbruk ved Mære landbruksskole, Gisle Bjerkan, mener at vinterens værforhold har vært en utfordring for bøndene.

– Det var lite snø i desember, men det var mange kuldegrader, noe som gjorde at frosten gikk langt ned i bakken. Senere kom det mye snø som førte til at frosten i bakken holdt seg, sier Bjerkan.

Men til tross for en kaldstart på årets vekstsesong, tror ikke Bjerkan at kunden må vente ekstra lenge før norske grønnsaker er i butikkhyllene.

– Hvis temperaturen etter våronna blir høyere, og vi får en varm forsommer, blir grønnsakene nødvendig vis ikke forsinket selv om våren er sen, sier Bjerkan.