Hopp til innhold

Stenger toaletter som koronatiltak: Sjåfører må gå på do bak bilen

Toaletter og dusjer langs veiene er blitt sperret av for å begrense koronasmitte. De som jobber med å frakte mat, medisiner og renholdsartikler gjennom landet vårt, frykter at de går rundt som smittebomber.

Yrkessjåfør Jan Arne Laberget bak rattet i lastebil.

MØTER STENGTE DØRER: Det er strengere krav til hygiene enn noen gang, men yrkessjåfører møter stengte dører på toaletter og dusjer. Jan Arne Laberget ber om at situasjonen langs veiene bedres.

Foto: Per Christian Lind / Yrkestrafikkforbundet

– Da jeg skulle på toalettet i går, måtte jeg gå bak bilen i stedet, sier yrkessjåfør Jan Arne Laberget.

Han møtte stengte dører på toalettene han vanligvis bruker.

De som forsyner Norge med varer, bor i bilen sin når de er på jobb. Dermed er de avhengige av rasteplasser, bensinstasjoner, kafeer og ferjer for å gå på do og holde seg rene.

Som et tiltak mot spredning av koronaviruset, er mange av disse fasilitetene nå stengt. Laberget mener dette er et feilslått tiltak.

– Gjør så godt vi kan for å beskytte oss selv og andre

– Vi leverer varer hele tiden, og er i kontakt med folk på mottak – selv om vi holder avstand så godt det lar seg gjøre. Vi håndterer papirer og tar i dørhåndtak, forklarer han.

Ifølge ham frykter nå mange sjåfører at de går rundt som smittebomber.

Plasthansker og håndsprit er naturligvis hyppig brukt blant sjåførene i disse dager, ifølge Laberget.

– Vi gjør det vi kan for å beskytte oss selv og andre. Mange sjåfører har rett og slett begynt å ha med seg kanner med vann i bilen for å vaske seg, nå som toaletter og dusjer er stengte.

Manglende forståelse

For en uke siden innførte regjeringen svært strenge regler for å hindre spredning av det nye koronaviruset. Men hvile- og rasteplasser skal holdes åpne. Det presiserer Statens vegvesen i et skriv de sendte ut denne uka.

«(...) Helsedirektoratet vil samtidig også informere om at hvile/rasteplasser skal holdes åpne, og i forhold til korona er rengjøring av disse lokalene ikke mer risikofylt enn at hansker er tilstrekkelig verneutstyr.», heter det i skrivet.

Roar Melum, regionsjef for Trøndelag i Norges Lastebileierforbund, er i dialog med veimyndighetene for at yrkessjåførenes arbeidsforhold skal bedres snarest.

– Det går dessverre tregt. Fortsatt blir sjåfører for eksempel nektet å gå ut av bilen når de sitter på ferjer, sier Melum.

Roar Melum, regionsjef for Trøndelag i Norges Lastebileierforbund, iført gul jakke med reflekser utenfor en garasje.

GÅR TREGT: Helsemyndighetene har presisert at raste- og hvileplasser skal holdes åpne. Roar Melum håper situasjonen løser seg snarest.

Foto: Klara Skovro Thoresen / NRK

Han mener situasjonen sjåførene står i, er et signal om manglende forståelse for jobben de gjør.

– Det er manglende forståelse for den risikoen vi kan utgjøre hvis vi ikke er nøye med hygiene for å begrense smitte. Tiltaket mot smitte bør være hyppigere vask av toaletter og dusjer langs veiene – ikke stenging.