Hopp til innhold

Jorunn fortalte statsministeren at han kan koste henne jobben

De ansatte ved SinkabergHansen fikk i dag møte statsminister Jonas Gahr Støre for å fortelle han hvordan de mener grunnrenteskatten rammer dem.

Jorunn Vikestad står i et fellesområde hos SinkabergHansen

Vi har ingen kontrakter på vår avdeling. Fisken må opp av sjøen, men videreforedlinga, som jeg jobber på, den ligger dårlig an, sier Jorunn Vikestad, ansatt hos SinkabergHansen.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I kraftige snøbyger kom statsministeren til Rørvik tirsdag. I den lille byen på Namdalskysten, har oppdrettsnæringa gitt både tilflytting av folk og positive ringvirkninger for næringslivet.

Nå frykter de å bli hardt ramma når regjeringa innfører grunnrenteskatt på oppdrettsnæringa.

For å vise hvor viktig saken er for hele samfunnet hadde flere titalls båter tatt turen til havna utenfor Marøya. De tuta for å vise sin protest mot regjeringas nye skatt.

Jeg synes de bør tenke litt på ringvirkningene i forhold til hva som foregår her nå, sier Jorunn Vikestad.

Les også: Varsler flere permitteringer som følge av grunnrenteskatten

Lars Fredrik Mørch, Namdalskysten næringsforening
Lars Fredrik Mørch, Namdalskysten næringsforening

Tør ikke signere langtidskontrakter

Vikestad jobber i foredlingsfabrikken til SinkabergHansen. Til neste år har hennes avdeling ingenting å gjøre og hun står i fare for å bli permittert.

Alle her skylder på den nye skatten når de forklarer problemene de står overfor. Verken oppdrettsselskapet, eller kundene, tør signere langtidskontrakter når de ikke vet hva det vil koste dem.

Den ser litt mørk ut for neste år. Vi har ingen kontrakter på vår avdeling. Fisken må opp av sjøen, men videreforedlinga, som jeg jobber på, den ligger dårlig an, sier Vikestad.

Hun får støtte fra sin kollega, og tillitsvalgt i LO-forbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Mette Bråten. Hun forteller om en spesiell stemning på arbeidsplassen den siste tida.

Den er trykka. Folk kjenner på usikkerhet og hva skal de gjøre. Bør de søkte seg nye jobber? De har hatt en sikker jobb her i mange år, og så plutselig er den ikke her lenger, sier Bråten.

Støre lover ingenting

Statsminister Jonas Gahr Støre tok turen for å lytte til de ansatte og ledelsen. Han lot seg imponere av det de har fått til ute på kysten, men noen andre lovnader hadde han ikke med seg.

Vi ønsker fortsatt lønnsomme virksomheter og vi ønsker bearbeiding. Men det er nyttig å lytte, sa Støre etter besøket.

I møtet med ledelsen i SinkabergHansen fortalte daglig leder Svein-Gustav Sinkaberg at de i 2021 betalte 85 prosent skatt. Med regjeringas forslag til grunnrenteskatt i tillegg, er han redd de vil få 100 prosent beskatning.

Men selv om han, og hans ansatte, i dag uttrykte sin bekymring, så er Støre klar på at grunnrenteskatten skal innføres.

Når vi ønsker å innføre en sånn grunnrenteskatt så er det fordi vi mener det er rettferdig med tanke på de store overskuddene og store utbyttene de kan ta her, sier Støre.

Men han er åpen for å gjøre justeringer.

Ett av spørsmålene er å få en ordning som sikrer at man betaler skatt av det de faktisk tar opp, for det har vært uklart. Det mener de nå at forhindrer at de kan inngå langsiktige kontrakter, sier Støre.

Jonas Gahr Støre i møte med ledelsen i SinkabergHansen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte både ledelsen og ansatte i SinkabergHansen, og måtte forsvare regjeringens ønske om å innføre en grunnrenteskatt.

Foto: Espen Sandmo / NRK

– Skuffa

Svein-Gustav Sinkaberg, var glad for å få statsministeren på besøk, men ble ikke beroliga av møtet:

– Jeg ble ikke det, dessverre. Jeg har hørt det som blir sagt tidligere, sier han.

Dersom regjeringas lovforslag skal tas bokstavelig, så er konsekvensene nedleggelse av videreforedling i Norge, sier Sinkaberg.

Det betyr at filetlinja til selskapet kan bli lagt ned, med rundt 40 arbeidsplasser.

På sikt så snakker vi om all norsk laks fra oppdrett som videreforedles. Da snakker vi om tusenvis av arbeidsplasser, mener han.

Jonas Gahr Støre i møte med ledelsen i SinkabergHansen

Jonas Gahr Støre møtte tirsdag ledelsen i SinkabergHansen, Finn og Svein-Gustav Sinkaberg.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Ansatt Jorunn Vikestad mener regjeringa må tenke på ringvirkningene grunnrenteskatt vil kan få på små lokalsamfunn:

Det er greit at vi skal ha et spleiselag og alt det der, men å ta så mye fra en plass, når det er et samfunn her, som er i full utvikling, stor positivitet, og mange prosjekt som er i gang, og stor vekst så synes jeg det kanskje føltes litt som kroken på døra.

Les også: Vil ikke betale «lakseskatt» selv om halvparten av utbyttet går til utlandet

Oppdrettsmerde utenfor Lovund
Oppdrettsmerde utenfor Lovund

Siste fra Trøndelag