Hopp til innhold

Sprengningsmatter og gravemaskin nedbrent på Frøya: – Minner om scener fra Libanon

En gravemaskin til tre millioner kroner og to hauger med sprengningsmatter brant ned i et vindkraftanlegg på Frøya.

Brann i gravemaskin i vindpark Frøya

I FULL FYR: Sprengningsmatter og en gravemaskin til tre millioner kroner brant ned i vindparken på Frøya.

Foto: Ronny Teigås

Politiet mener noen har tent på sprengningsmattene og gravemaskinen som ligger ute ved vindkraftanlegget som er under bygging på Frøya.

– Det var en avstand på rundt hundre meter mellom mattene og gravemaskinen, så det er to arnesteder, sier lensmann i Orkdal Tor Kristian Haugan.

Brannen ble oppdaget av en arbeider som kom på jobb klokka sju fredag morgen. Da stod gravemaskinen i full fyr et godt stykke ut i terrenget.

– Ingen er så langt pågrepet for brannen, men politiet gjør avhør og åstedsundersøkelser, og vurderer også om de skal sende krimteknikere til anlegget, forteller operasjonsleder i politiet, Ellen Maria Brende.

Gravemaskin brant ned i vindkraftanlegget på Frøya

ØDELAGT: Gravemaskinen ble ødelagt i brannen. Politiet tror noen tente på sprengningsmatter og maskinen.

Foto: Ronny Teigås

– Minner om Libanon

Dag Søbstad i Søbstad AS er hovedentreprenør for utbyggingen av vindkraftanlegget, og fikk ødelagt gravemaskinen til tre millioner kroner.

– Jeg er både trist og forbannet. Det som er gjort før er jo bare barnestreker mot dette. Det minner meg om scenene vi ser fra Libanon, der de tenner på biler og dekk i gatene i Beirut. Jeg blir helt forferdet, forteller han.

Søbstad sier at ødeleggelsene vekker kraftig irritasjon hos anleggsarbeiderne.

– Jeg tror lunta er ganske kort for folka våre som jobber der. Det er en stor belastning. Vi bruker jo masse ressurser på bedriftshelsetjenesten, snakker med folk, beroliger dem og setter mot i dem.

En ny gravemaskin er på vei ut til anleggsområdet, og brannen forsinker derfor ikke arbeidet videre.

Laster Twitter-innhold

Omstridt vindpark

Det er Trønderenergi og Stadtwerke München som bygger anlegget. 14 vindturbiner skal etter planen stå ferdig i løpet av 2020.

– Det her er veldig, veldig trasig og uvirkelig å oppleve – rett og slett, sier Stig Tore Laugen, konserndirektør kommunikasjon og samfunnsansvar i Trønderenergi.

Utbyggingen er omstridt. Lokalpolitikere har prøvd å få stanset hele prosjektet – samtidig har aksjonister demonstrert mot utbyggingen.

– Vi har jo blitt vant til at det har vært noen hendelser innimellom på anlegget, og har gode rutiner for å håndtere det. Vi fortsetter jobben vår, så får politiet fortsette å finne ut hva dette skyldes, sier Laugen.

Nylig ble en mann dømt til fengsel i 75 dager for å ha satt livet til en ansatt i Trønderenergi i fare. Mannen førsøkte å presse firmabilen til vedkommende av veien. Han har innrømt at kjøringa var en demonstrasjon mot vindkraftutbygginga på Frøya.

Nessadalen anleggsområde på Frøya

OMSTRIDT: Nessadalen anleggsområde på Frøya har blitt offer for hærverk på Frøya tidligere.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Går på folkehelsa løs

Folkeaksjonen «Nei til vindkraft på Frøya» tar avstand fra hendelsen, og sier det er under deres verdighet å drive med hærverk og trakassering.

– Det er bare et ord om dette – det er bare tragisk. Det er selvfølgelig ikke noe vi vil stå bak, og som vi heller ikke har oppfordret til. Tvert imot har vi oppfordret folk til å bruke lovlige midler, sier Hans Anton Grønskag, som leder for folkeaksjonen.

Han synes dette er med på å skade vindkraftmotstanden gruppa har ført på Frøya, men at dette ikke eskalerer motstanden.

– Frustrasjonen blant motstanderne har vært der hele tida, og det er både frustrasjon og sorg. Det er selvfølgelig mye folk som bor i området, som ser lyset fra vindkraftanlegget på Hitra, og som nå får det i ryggen på Frøya. Det går på folkehelsa løs, sier Grønskag.

Hans Anton Grønskag

SYNES DET ER TRAGISK: Hans Anton Grønskag leder aksjonsgruppa «Nei til vindkraft på Frøya», og tar avstand fra brannen.

Foto: NRK