Hopp til innhold

Språkpris til folkekjær trønder

NRK Trøndelags populære journalist, Øystein Dillan Vardehaug, mottar idag NRKs gjeve språkpris for 2007.

Øystein Dillan Vardehaug
Foto: Terje Otto Røstad / NRK

Han er en av de mest populære og profilerte personlighetene i NRK Trøndelags redaksjon.

I formiddag mottok altså Øystein Dillan Vardehaug (61) den høythengende språkprisen av kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas, i Oslo.

- Jeg er målløs og hadde aldri drømt om å bli satt så stor pris på, sier prisvinneren som like godt takket for prisen med en joik.

Spesiell kontakt med lytterne

Øystein Dillan Vardehaug får NRKs språkpris 2007
Foto: Dahl, Camilla Eidsten / NRK

Vardehaug får prisen for å bruke et godt språk i sitt møte med mennesker uansett om det er alvor eller humor som er tema. 

I begrunnelsen heter det blant annet at Vardehaug makter å få en særdeles god kontakt med de han snakker med. Tonen er direkte og ofte humørfylt. Videre mener juryen at Vardehaug bevisst bruker trønderske ord og uttrykk, uten tegn til jåleri eller påtatte formuleringer.

- Jeg trodde at jeg måtte snakke penere da jeg begynte i NRK, men jeg fant fort ut at det ble feil å bruke manus. Nå aner jeg ikke hva jeg skal si før jeg går i studio og det fungerer best, sier Dillan Vardehaug.

Godt selskap

Vardehaug havner i godt selskap med tidligere prisvinnere som Einar Bjorvatn, Ingolf Håkon Teigene og Else Michelet.

- Det handler kanskje om at jeg er meg sjøl og god til å kommunisere med folk, det er kontakten det handler om, sier Vardehaug.

- Må møte folket ute

Vardehaug har arbeidet i det som tidligere het NRK Sør-Trøndelag og i dag NRK Trøndelag i 22 år. Det meste av tiden har han arbeidet med musikkprogrammer og med presentasjon av musikere. De siste årene har han vært vert for det svært så populære programmet Hørt'n før og også Trøndersk Musikkarkiv.

Vardehaug er dessuten en kjent artist og entertainer i Trøndelag. Selv tror han det er avgjørende å møte lyttere ute i felten, som når han spiller til dans eller synger opera.

- Når jeg er ute og opptrer får jeg høre at "jasså, er det sånn du ser ut", og "vi hører på deg hver dag" enten jeg har vært på lufta eller ikke. Det er viktig med den direkte kontakten med lytterne, sier han.