Slik markeres 22. juli i Trøndelag

I dag er det to år siden terroren mot Utøya og Regjeringskvartalet. Det skal markeres i kveld.

Minnesmarkering 22.juli

Også på årsmarkeringen for 22. juli ble det lagt blomster på Trondheim Torg.

Foto: Anniken Sande / NRK

I kveld skal ofrene etter terrorangrepet for to år siden minnes over hele Norge. Også i Trøndelag skal det foregå ulike markeringer.

I Trondheim markeres 22. juli med en seremoni i Rådhusparken. Seremonien er arrangert av støttegruppa og starter kl. 18.00 i kveld.

Dobbelthet

Erlend Moen

Erlend Moen, nestleder i Trondheim Ap.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Erlend Moen er nestleder i Trondheim Arbeiderparti, og skal holde tale for de fremmøtte i kveld. Han forteller at det oppleves som viktig å markere dagen.

– Jeg ønsker særlig å trekke frem dobbeltheten som preger nettopp denne dagen. Både grusomhetene som rammet oss og som vi aldri må glemme, men også det fellesskapet som oppsto i etterkant, understreker Moen.

Han forteller at det å ta ansvar for hverandre i dagens samfunn er viktig, og noe vi må fortsette å kjempe for.

– For meg ble dagen en påminnelse om at vi ikke må slutte å engasjere oss. Personlig merket jeg en økt lyst og vilje til politisk engasjement i etterkant av det som skjedde, sier Moen.

Nestlederen trekker spesielt frem reaksjonen hos folket i etterkant av 22. juli som positivt.

– Det var noe håpefullt i måten Norge reagerte på. At vi tok ansvar for hverandre, det er noe vi må å ta vare på også i fremtiden, sier Moen.

Kjemper videre

Audun Otterstad

Audun Otterstad overlevde terrorangrepet på Utøya 2011.

Foto: Morten Karlsen / NRK

En som opplevde grusomhetene på Utøya tett på kroppen, er Audun Otterstad. Han er Sør-Trøndelags ungdomskandidat til stortingsvalget, og overlevde terrorangrepet i 2011.

Otterstad trekker frem flere ting som gjør en markering viktig.

– Det er både for å minnes de som ikke finnes lenger, men også for å vise at vi kjemper videre for de verdiene de vi mistet sto for, sier han.

Otterstad forteller at opplevelsen fra Utøya fortsatt preger han.

– Du blir voksen veldig fort, men samtidig opplevde man folk på sitt beste i etterkant av 22. juli. Det ga meg tro på at de verdiene vi har i Norge er verdt å kjempe for, understreker han.

Ungdomskandidaten sier at angrepet 22. juli var rettet mot kjerneverdiene som Norge bygger på. Derfor mener han det er ekstra viktig å markere dagen.

– Vi må vise at i Norge så argumenterer vi med munnen og i tillegg tåler vi uenighet. Jeg ønsker at 22. juli skal bli en dag der vi sier ja til toleranse, sier Moen.

Minnekonsert i Namsos

Også i Namsos skal dagen markeres. Her skjer det med en minnekonsert i regi av Namdals-Avisa og Rock City. Konserten starter kl. 19.00.

Flere lokal artister skal spille, blant annet Sivert Moe, Chand, Bad Influence, Kine Kvalstad, Anne Mette Leite og Humans.

Konserten er gratis for de under 15 år. Overskuddet fra konserten går til fondet «Lena Maria ».

Før selve konserten starter, skal det være en minnemarkering ved minnestatuen som står bak Rica Rock City Hotell og Rock City fra klokken 18.30.

Levanger minnes også

Ved minnemonumentet på Røstad i Levanger vil det holdes minnestund for Utøya-ofrene.

Dette skjer fra kl. 18.00 i kveld.