NRK Meny
Normal

Slakter budsjettet i Trondheim

De rødgrønne partiene i Trondheim fikk knallhard kritikk under budsjett-debatten i bystyret i går kveld.

Opposisjonen er kritisk til nytt budsjett
Foto: Grete Thobroe

Sent i går kveld ble budsjettet for neste år banket gjennom i Trondheim bystyre. De rødgrønne partiene fikk usedvanlig sterk kritikk fra opposisjonen. Det er særlig kuttene i tilbudet til funksjonshemmede, innenfor rus, psykiatri og barnevern som opprører flere partier i bystyret.

Opprørt over budsjettet

Både Høyre og Frp frykter budsjettet som ble vedtatt i går kveld kan gi et tjenestetilbud som er på kant med loven.

- Dette er et usosialt og usolidarisk forslag som rammer feil grupper, sier Kristian Dahlberg Hauge fra Fremskrittspartiet.

Yngve Brox fra Høyre mener det er uforstålig at barnevernet rammes av knallharde kutt.

- Vi risikerer mer lovbrudd neste år. Barn opplever omsorgssvikt i hjemmet, og nå risikerer de også å bli sviktet av Trondheim kommune, mener Brox.

Arne Byrkjeflot fra partiet Rødt er opprørt.

- Jeg har aldri vært med på noe verre. Dette er det mest usosial budsjettet jeg har vært med på i Trondheim. Det blir tatt systematisk fra de svakeste. Dette er helt spesielt, sier Byrkjeflot.

Forsvarer budsjettet

Ordfører Rita Ottervik innrømmer at dette er et stramt budsjett, men hun avviser at tjenestetilbudet blir svekket.

- Vi vil bruke mer penger enn vi noen gang har gjort. Men veksten kan ikke fortsette på samme måte som i åra vi har bak oss. Vi tar tøffe grep både dette året og neste år. Målet er at Trondheim kommune skal få større handlingsrom fra 2011, sier Ottervik til NRK etter møtet i bystyret torsdag kveld.