NRK Meny
Normal

Yngve Brox vil bli ordfører

Nominasjonskomiteen i Høyre går enstemmig inn for Yngve Brox som partiets ordførerkandidat i Trondheim.

Montasje

Høyres Yngve Brox tar opp kampen med Rita Ottervik (Ap) om ordførertaburetten i Trondheim.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er hyggelig, sier Brox som regner med at han også vinner gjennom på nominasjonsmøtet til Trondheim Høyre 18. oktober.

– Det virker som om at sjansene er veldig gode i og med at alle organisasjonsledd er med i nominasjonskomiteen. For meg er det viktig å profilere Høyres politikk og skape en bedre by å bo i ved å satse på skole, et bedre barnevern, næringsliv og forskning, sier Brox.

Tøft kamp mot Rita

– Hva blir den største utfordringa Brox?

– Det er selvsagt ei kjempeutfordring å stille mot en sittende ordfører, og det er ei stor utfordring å få fram hva som er Høyres viktigste saker. Det er ofte slik at når vi sitter i opposisjon så kritiserer man den som har flertallet.

– Hvor står du på en høyre-venstre akse i Høyre?

– I midten av Trondheim Høyre. Jeg ser at noen forsøker å fremstille oss som mørkeblå. Det kommer nok av at vi har fått bedre meningsmålinger i den senere tida. Og da prøver andre partier å framstille oss som det de mener er negativt, noe som tyder på at vi har blitt tydeligere og gjør det bedre enn før.

Hvor samlende?

– I hvor store grad vil du være en samlende borgemester, Brox.

– Det er ikke opp til meg å vurdere. Det som er viktig er at vi på borgerlig side har en politikk som kan gjøre Trondheim til en bedre by å bo i. Det plager meg når barnevernet blir skåret ned når behovet øker. Det plager meg når barn som trenger ekstrahjelp i skolen ikke får det. Vi må sørge for at vi får landets beste skole. Det er en av de viktigste tingene å jobbe med i tida framover for å sørge for at byen vår har ei like lysende framtid som den har fortid.

Trondheim Høyres visjon

– Norges framtid skal skapes i Trondheim. I tida framover skal Norge finne nye ting å leve av når oljeinntektene går ned. Trondheim kan bli den byen der framtidsnæringene blomstrer.

– Hvem er uenig i det?

– Ingen er uenig i det, men Høyre er det partiet som virelig satser på å styrke næringslivet og satser på forskning og høyre utdanning.

– Hva er forskjellen på Høyres satsing på disse feltene og de sittende makter?

– Det er at vi satser, for å si det enkelt. Det er dessverre slik at det i dag er mye bra i Trondheim kommune, men vi ligger etter mange andre storbyer i hvor sterkt næringslivet er. Det betyr færre jobber til folk. Det betyr smalere arbeidsmarked og mindre skatteinntekter. Så det som trengs er et sterkere næringsliv og flere hovedkontor og ikke bare filialer.

– Men det er jo også alle enige om?

De beste tomtene

– Alle er enige om det, men det er gjort for lite med det. Vi har muligheten til å bli et vekstsentrum i Norge og då vi gjøre det lettere å etablere arbeidsplasser. En av de viktigste forskjellene mellom Høyre og dagens flertall er at vi vil gjøre det lettere for det nye næringslivet å etablere seg ved å stille arealer til rådighet og kjempe mot eiendomsskatten. 30 prosent av eiendomsskatten i Trondheim betales av næringslivet. I Oslo har de null i eiendomskatt. Det betyr noe for konkurransekrafta.

– Vi vil også sørge for bedre kontakt mellom forskning og næringsliv og sørge for at det blir lettere å tjene penger på forskninga som skjer på Gløshaugen.

– Er det ikke et samarbeid her allerede?

– En rapport fra OECD for kort til siden så er problemet at samarbeidet ikke er så godt. Det er for mange kokker og mye søl. For mange som springer i hver sin retning. Det er for lite samordne innsats. Ordføreren i Stavanger har klart og fått til en helt annen vekst i næringslivet.

– Oljerikdommen i Stavanger er ikke den samme som i Trondheim. Kan du være mer konkret?

– Arealplanlegging er viktig. Vi konkurrerer med andre store byer om hvor framtidas næringsliv skal etablere seg. Vi må sørge for at de beste plassene er tilgjengelige. Vi må sørge for gode vilkår og at det er et samarbeid mellom næringsliv og forskning og utvikling.

– Se på debatten om Nyhavna der arbeiderpartiet hørte på de som ville ha enorme haller, mens vi ville ha utvikling og legge til rette for framtidsrettet aktivitet, sier Brox.

Hva mener du? Tror du Yngve Brox blir en god ordfører for Trondheim? Skriv din mening i kommentarfeltet.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.