NRK Meny
Normal

Skal vise at det ikke er medlemsjuks

TRONDHEIM (NRK): Det pågår et intenst arbeid med å registrere alle medlemmer i Den katolske kirka i Norge på nytt, etter at kirka er beskyldt for medlemsjuks. Flere av menighetene rekker ikke å bli ferdig før fristen går ut torsdag.

Unn Lindgard Madsø

GÅR GJENNOM MEDLEMSLISTENE PÅ NYTT: Kanselist Unn Lindgard Madsø sier St. Olav katolske menighet i Trondheim ikke rekker å sjekke alle medlemmer på nytt før fristen går ut 5. mars.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Alle menighetene i Den katolske kirke i Norge har de siste ukene jobbet intenst med å ringe rundt til medlemmer for å høre om de fortsatt vil være registrert.

Dette foregår fordi Oslo katolske bispedømme, som har hatt ansvar for å registrere medlemmer over hele landet, er siktet for grovt bedrageri.

Kirka har innrømmet at de brukte telefonkatalogen og at de registrerte innvandrere fra katolske land som medlemmer uten å spørre dem. Politiet mener kirka på denne måten kan ha fått 50 millioner kroner i statsstøtte.

Orientert i dag

Torsdag formiddag var sogneprester i Den katolske kirke invitert til Oslo katolske bispedømme for å få ei orientering om situasjonen og arbeidet med kartlegginga så langt.

Fungerende administrerende leder i Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade, sier til NRK at de ikke vil kommentere noe nå. Den interne fristen til å melde fra om antallet medlemmer går ut i dag, mens fristen til å gi en oversikt til fylkesmannen er 13. mars.

– Da vil vi legge fram tallene vi har, sier Wade.

Blir ikke ferdig

– Det er ganske mange medarbeidere som har vært i arbeid. Det har vært en slitsom jobb for dem som har holdt på med dette, sier prest i St. Olav katolske domkirke i Trondheim, Egil Mogstad.

– Det er ikke alle som tar telefonen. Vi er ikke i mål og rekker ikke å snakke med alle innen fristen går ut, sier kansellist i Trondheim stift, Unn Lindgard Madsø.

– Det er bra at det blir ryddet opp når det er gjort en feil, sier sogneadministrator Dominic Nguyen van Thanh i Den katolske kirke i Levanger. Han sier de gjør så godt de kan, men at heller ikke de er ferdig med å sjekke sine medlemslister.

Egil Mogstad, prest i St. Olav katolske domkirke

OMFATTENDE: Prest Egil Mogstad i St. Olav katolske domkirke i Trondheim sier medarbeidere har hatt en stor jobb med å ringe rundt for å sjekke at alle fortsatt skal være medlemmer i Den katolske kirke.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

Kunne ventet med anmeldelse

Oslo katolske bispedømme ble anmeldt av fylkesmannen før fristen går ut i dag og før kirka rekker å sjekke sine medlemmer.

– Det er litt ubegripelig, sier Madsø.

Alle katolikker i Norge, som er registrert etter 2010, er de siste ukene blitt bedt om å registrere seg på nytt.

Kirka begrunner dette med at de trenger tilskuddet fra den norske stat for hvert registrerte medlem, for å kunne ta seg av det betydelige økte antall katolikker fra mange land som er kommet til Norge de siste årene.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.