NRK Meny
Normal

Skal ha forgrepet seg på fem-seks år gammel jente

En namdaling i 30-årene risikerer streng straff om han blir funnet skyldig i seksuelle overgrep mot to jenter. Den ene var bare fem-seks år gammel da overgrepet skal ha skjedd.

Namdal tingrett

Namdal tingrett har satt av to dager til behandlingen av rettssaken mot mannen i 30-årene.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Torsdag startet rettssaken mot mannen som nekter for all skyld i saken. Overgrepene han er tiltalt for skal ha skjedd i årene 1998 til 2002. Begge jentene er i nær familie med den tiltalte mannen.

Overgrep mot søstre

Unni Sandøy

Statsadvokat Unni Sandøy mener dette er en alvorlig sedelighetssak.

Foto: Espen Sandmo/NRK

– Det er en alvorlig sedelighetssak som gjelder seksuelle overgrep mot to søstre. Saken har ei strafferamme på 21 års fengsel for det alvorligste tilfellet. Samtidig ligger det langt tilbake i tid, og tiltalte var ung da det skjedde. Det vil det bli tatt hensyn til ved en eventuell straffeutmåling, sier statsadvokat Unni Sandøy som er aktor i straffesaken i Namdal tingrett i Namsos.

Den yngste jenta var bare fem-seks år gammel da det nære familiemedlemmet ifølge tiltalen skal ha forgrepet seg på henne.

– Han tok meg med ned på soverommet hans og ba meg legge med ned på senga med dyna over hodet. Han tok også av meg klærne nedentil. Der begikk han overgrepene, og det må minst ha skjedd ti ganger, forklarte kvinnen i retten. Hun er nå i 20-årene.

Har fått problemer

Under hennes forklaring kom det fram at hun har fått problemer etter det som skjedde.

– Jeg har hatt problemer på skolen gjennom oppveksten og fortalte ikke dette til noen før jeg kom i ungdomsårene. I dag tenker jeg veldig mye på det som skjedde, og synes det er veldig urettferdig at ei lita jente skal bli utsatt for noe sånt, sa hun i sin forklaring.

Det finnes ingen tekniske bevis i saken, og dermed blir det påstand mot påstand. Den tiltalte mannen har ikke innrømmet straffskyld i saken, forteller hans advokat, Hege Bjørgum Skillingstad.

Mannen er også tiltalt for seksuelle overgrep mot kvinnens søster. Hun skal ha vært under 14 år da overgrepene startet. Men dette er et langt mindre alvorlig forhold.

Anmeldt i 2013

Hege Bjørgum Skillingstad

Hege Bjørgum Skillingstad er den tiltaltes advokat.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Sakene ble ikke meldt til politiet før i 2013 etter oppfordring fra venner av de to kvinnene.

– Jeg var sint på tiltalte og mente det måtte få konsekvenser for han det som skjedde. Nå strever jeg med å bearbeide hendelsene fra barndommen, og det er ikke alltid så enkelt, sa den yngste kvinnen i retten.

Statsadvokaten i Trøndelag ville først henlegge straffesaken ut fra bevisets stilling.

– Den ble foreslått henlagt, men Riksadvokaten beordret tiltale, forteller statsadvokat Unni Sandøy.

Vanskelig å vurdere bevis

Hun innrømmer at det kan bli vanskelig for tingretten å vurdere bevisene i en sak som dette.

– Det er alltid vanskelig å vurdere bevis når det baserer seg på de menneskelige forklaringene. Det er ikke tekniske bevis i saken, og sånn sett er det veldig greit at saken nå skal behandles av retten, sier Unni Sandøy til NRK.

Det vil også bli lagt ned påstand om at tiltalte må betale erstatninger til de to kvinnene om han bli funnet skyldig.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal