Hopp til innhold

Skal bli lettere å ha det tungt

Stadig flere ungdommer sliter med psykiske problemer uten å få hjelp. I Verdal og Levanger skal de gjøre noe med problemet.

Psykisk helse blandt unge

Det skal det bli lettere for elever i Verdal og Levanger å få hjelp med psykiske problemer. Nå kommer hjelpen direkte til skolen.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Nå skal hjelpen elevene trenger være der når den trengs. De behøver ikke lenger å gå via foreldre eller fastlege når de trenger noen å prate med.

Mer tilgjengelig

Hjelpen kommer nemlig til elevene, der de kan ta kontakt med fagfolk fra Barne- og Ungdomspsykiatrien (BUP) direkte på skolen.

– De kan komme til oss på skolen og prate om hva de vil. Det gjelder alt fra kjærlighetssorg, mistrivsel på skolen til mer alvorlige psykiske vansker, sier Jo Magne Ingul, psykolog og prosjektleder for tilbudet i BUP.


Terskelen for å be om hjelp skal bort

Malin Ward

Malin Ward, elev ved Verdal vgs, tror mange har behov for et slikt tilbud.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

To ganger i uka skal elvene få hjelp, både i Levanger og i Verdal, noe elevene setter stor pris på.

– Det er mye skumlere å gå til en lege å bestille time, enn å bare kan gå tvers over gangen på skolen når vi trenger noen å prate med, sier Malin Ward , elev ved Verdal Videregående skole.

Hun ser at mange elever på skolen har behov for et slikt tilbud.

– Vi er mange som ser normale ut på utsiden, og mange later som at de har det bra. Men jeg vet at det er en del som også har sine problemer.

For mange elever sliter uten å fortelle det til noen, mye fordi de ikke tør å be om hjelp. Men med dette tilbudet skal det bli lettere å ha det tungt.

– Dette synes jeg er et veldig bra tilbud. Det blir heller ikke så mye fravær, sier Kjersti Okkenhaug, elev på Verdal Vgs.

Artikkelen fortsetter under bildet

BUP i skolen

Tilbudet om psykologhjelp i skolen faller i god smak hos elevene ved Verdal Videregående skole.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK


Godt mottatt

Og dette tilbudet som er enestående i norsk sammenheng, ser ut til å komme i smak hos elevene.

– Bare i dag har jeg fått fire tekstmeldinger med forespørsel om timer. Så det ser ut til at det med bruk av mobiltelefon og det å kommunisere via sms er en effektiv måte og få tak i dem på, sier Ingul.

Men det er ikke bare elever som kan ta kontakt med fagfolkene fra BUP når det trengs.

– Det er også åpent for at lærere kan komme til oss og be om råd og veiledning i forhold til skoleopplegget elevene skal ha, og det tror jeg er minst like viktig, sier Ingul.


- Dette er veien å gå

Den lette tilgjengeligheten for å snakke med fagfolk, blir derfor også viktig for lærerne på skolene.

– Jeg mener dette er den riktige veien å gå, fordi vi ser at mange elever sliter med mye forskjellig. Tiden vi kontaktlærere har til rådighet, er jo også begrenset. Selv om også vi har samtaler med elevene, blir dette noe helt annet, sier Gunnfrid Borgen Lund, kontaktlærer på Verdal vgs.

BUP i skolen

Mange elever buker mobiltelefon og tekstmeldinger for å bestille time hos psykologen i skolen.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.