Hopp til innhold

Høstens første skitur i sikte?

Hva bør gjøres før høstens første store skihelg?

Skismøring

Det er et stort utvalg av både fast og slytende skismøring.

Foto: Torill Aamodt / NRK

– Hvis du investerer ti minutter før og fem minutter etter hver skitur i preparering vil du få en finere skiopplevelse! Det sier Stig Aalberg fra Steinkjer i Nord-Trøndelag.

Aalberg har vært svært aktiv på langrennski, har vært trener og er nå opptatt med å preparere ski. Han ser fram mot høstens første helg der det ser ut til å være skiføre i store deler av landet.

Skipreparering

Aalberg anbefaler et smørejern evnt. er strykejern under prepareringa.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Men før den vanlige forberedelsen til første skitur må fjorårssmøring og -glider fjernes. Stå helst i et oppvarmet rom og varm hele skisålen med et utrangert strykejern mens du skraper bort glider og smøring. Til slutt fjernes rester med papir fuktet med smøringsfjerner.

– Det er dumt å slurve med dette, sier Aalberg.

Dersom det er lenge siden skiene er impregnert anbefaler Aalberg å få dette gjort i en sportsforretning som har spesialutstyr. Da bli skiene mettet med impregnering. Han anslår prisen for dette til 300 til 400 kroner. Dersom du skal gjøre det sjøl bør du ta på 20 til 40 lag, der sålen varmes med jern mellom hvert lag. Du bør også se over bindingen for å sikre at den er i orden.

Skipreparering

Rubb den impregnerte sålen med stålbørste for å få godt feste for glider og smøring.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Så bør sålen rubbes forsiktig med sandpapir eller stålbørste før du tar på riktig glider og festesmøring. Glideren for den aktuelle dagen legges på foran og bak på skiene – la 40 til 60 cm på midten av skia være, det er festefeltet som skal være lengre jo lavere temperaturen er.

Festet bygges opp i flere lag som gnis ut med kork dersom du bruker fast smøring. Nå kan man også få flytende smøring som er enklere å ta på. Bruk flere tynne lag, det er mer slitesterkt enn få og tykke lag.

– Har du et par glidere og blå, rød og lilla smurning og et universalklister så er du forberedt på det aller meste, sier Stig Aalberg.

Etter endt skitur er det en god vane å fjerne dagens glider og smøring med ei plastskrape dekket med tørkepapir - da fester restene seg til papiret.

Skipreparering

Rester av glider og festesmøring fjernes enkelt med plastskarape dekket med papir.

Foto: Torill Aamodt / NRK
Småbarn bør ha smørefri ski.

Småbarn bør ha smørefri ski, mener Aalberg.

Foto: Torill Aamodt / NRK

Han anbefaler ellers smørefri ski til småbarn. Dette fordi de gjerne skal ha med ski både i barnehage og i daglig lek hjemme.

– De færreste har tålmodighet til å smøre om hver dag, og usmurte og glatte ski kan gjøre at ungene vil få dårlig forhold til ski for lang tid, sier Aalberg.

Når det gjelder alpinutstyr, så er forberedelsene de samme bortsett fra at man stopper etter at riktig glider er påført.

I det enormt store tilbudet av ulike preparater som finnes i butikkene anbefaler Aalberg at folk flest spør betjeningen om råd.

– Vi er der for å gi gode råd og ikke for å lure dere, sier han.