Hopp til innhold

MDG-politiker vil gjøre hjemmebrenning lovlig: – Vi må ta diskusjonen nå

Tommy Reinås i Miljøpartiet De Grønne frykter at den trønderske drikkekulturen er i ferd med å dø ut. Nå vil han fjerne skammen rundt det å lage sin egen sprit.

Hjemmebrentapparat i Trøndelag

EGEN SPRIT: Produksjon av hjemmebrent har lange tradisjoner flere steder i Norge, blant annet i Trøndelag. Selv om det ikke har vært lovlig de siste tiårene, har brenningen fortsatt.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Her i landet er det lov å lage egen øl og vin, men det har vært forbudt å brenne sin egen sprit etter alkoholloven i 1989. I tiden før var det også strengt regulert.

Over 30 år senere mener Reinås at vi nå må være raske, for å berge den gamle tradisjonen.

– Skal man vurdere å videreføre denne trønderske kulturen, så må vi ta diskusjonen nå. De som kan denne tradisjonen, og dette håndverket som det er, de er jo alle snart på gamlehjem, sier han til NRK.

Det var Trønder-Avisa som omtalte Reinås' forslag først.

MDG-politikeren mener det er feil at egen spritproduksjon er tabu, og at folk nå bruker hjemmebrentapparatet i skjul.

Selv brygger han eget øl til jul, og peker på hvor stas det er å tilby gjester noe hjemmelaget.

– Det er en slags stolthet i det, sier han.

Tommy Reinås

Tommy Reinås i Miljøpartiet De Grønne i Stjørdal synes at vi bør verne om den tradisjonelle bondekulturen med hjemmebrenning.

Foto: Morten Andersen / NRK

En skikkelig fyllefest

Norge har en komplisert historie med hjemmebrenten. Det kan forfatter og hjemmebrentkjenner Torgrim Eggen fortelle.

Det ble destillert sprit på bygdene med stort kornoverskudd, spesielt de på Østlandet og i Trøndelag. Dette ble stoppet under unionstiden med Danmark.

Etter løsrivelsen i 1814, ble det lov for bønder å destillere til eget bruk igjen. Da skled det ut.

Det var rett og slett en fyllefest av en annen verden, sier Eggen.

Dette resulterte i restriksjoner for brenningen. I tillegg vokste det frem avholdsbevegelser.

Entusiaster og lovbrytere

I dag bruker folk vanligvis vann, sukker og gjær hvis de skal lage hjemmebrent. Eggen mener dette ikke er den tradisjonen man bør ta vare på. Men heller bruke lokale råvarer som korn og potet.

– Hvis man skal vekke til liv håndverkstradisjoner må man gå mye lenger tilbake med å finne gamle oppskrifter, for eksempel, sier han.

Torgrim Eggen på boksignering med Jensen

Hjemmebrentkjenner Torgrim Eggen har skrevet bok om hjemmebrentens historie i Norge.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Mange av hjemmebrennerne han har møtt er entusiaster, selv om de gjør noe ulovlig.

– De jeg har møtt gjør ikke dette for å få billig tilgang til rus, de gjør det som hobby. De prøver å lage et så godt produkt som mulig.

Tror ikke forslaget får gjennomslag

Politiet i Trøndelag advarte i fjor om at hjemmebrenten er tilbake. Flere ungdommer måtte pumpes for alkoholforgiftning og flere lovbrudd ble gjort i heimebrentrus, ifølge politiet. De pekte på koronapandemien og mindre grensehandel som en mulig medvirkende årsak til at hjemmebrent igjen sto på bordene.

Arild Hermstad

Fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, mener det er en viktig debatt, men at partiet har andre ting de heller vil kjempe fram.

Foto: Gerd Johanne Braadland / NRK

Tommy Reinås sier han vil ha en renessanse for hjemmebrenten. Samtidig er han for en streng alkoholpolitikk.

– Man kan ta lærdom fra det som var uheldig når det var tillatt. Jeg mener ikke at vi skal omsette dette eller at ungdom skal begynne å drikke det, sier han.

Fungerende leder i Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, mener at den trønderske politikeren har startet en artig debatt.

Likevel tror han ikke at forslaget vil få gjennomslag.

– Han har noen gode poenger når det gjelder lokale tradisjoner. Vi trenger et løft for landbruket i hele landet. Den type forslag er absolutt gøy og viktig å diskutere. Samtidig tror jeg ikke det er noe som vil få flertall i partiet, sier Hermstad til NRK.