På tide å ta frem denne

Mørketiden er her. Har du refleksen nær?

Refleks

Refleksen reduserer sjansen for å bli påkjørt med 85 prosent.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Det er på høy tid å finne frem refleksen nå. Det er en billig liten livredder. Refleksen kan være forskjellen på liv og død, og om man bruker refleks reduserer man risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent, sier prosjektleder for refleksprosjektet i Trygg Trafikk, Carina Henske.

Les også: Meiner også sauer, kyr og geiter må ha refleks

I en undersøkelse gjennomført av Synovate for Trygg Trafikk, sier over halvparten av de spurte at de har opplevd og nesten å kjøre på fotgjengere de ikke så i mørket. Likevel bruker få voksne refleks. Det er paradokset, mener Henske.

– Jeg tror ikke det er vond vilje fra folk. Det er nok heller at de glemmer. Når folk skal ut for å kjøre så tenker de ikke at de blir fotgjengere, og skal ha på seg refleks, med en gang de går ut av bilen.

Barn er flinkest

Det er flest eldre som er innblandet i ulykker som kunne vært forhindret ved bruk av refleks, ifølge Henske.

Les også: Få bruker refleks

– Barn bruker refleks. Våre undersøkelser viser at 80 prosent av dem bruker refleks. Det er derfor vi retter de fleste kampanjene våre mot voksne.

Like kult som solbriller

Det er hos ungdommene det slutter å bli kult å bruke refleks. Trygg Trafikks tiltak mot det, er å få designere til å lage ”kule” reflekser. Tidligere har Magne Furuholmen designet en refleks for Trygg Trafikk, og årets designer er Unni Askeland.

– Jeg skulle ønske at refleksen hadde samme status som solbriller, sier Henske.

At det er gratis og reklame kan føre til at det får lavere status.

– Det er riktig at man kjøper seg en refleks. På den måten blir det ikke sett på som gratis ”give aways” eller reklame, sier Henske.