Hopp til innhold

Økende interesse for NM i snooker

I en kjeller, under biblioteket på Moholt Trondheim, er landets beste snooker-spillere samlet for å gjøre opp om hvem som er best i landet.

I helga arrangeres det norgesmesterskap i en av verdens mest tekniske idretter

Full konsentrasjon. Snooker er, ved siden av golf, regna som en av de mest teknisk vanskelige idrettene i verden.

– Det har ikke gått så veldig bra resultatmessig så langt. Jeg har én seier og tre tap. Så det blir nok ikke tur til EM på meg, sier Geir Ellefsen.

Han er en av de 43 deltagerne under årets norgesmesterskap. I løpet av noen dager spilles det 110 kamper før man kan kåre en norgesmester. Vinneren får også delta i EM.

Snooker er et biljardspill som spilles på et bord som er litt større enn en vanlig biljardbord.

– Jeg begynte med snooker for fire år siden. Fram til da hadde jeg sittet og sett på sporten på Eurosport i flere år. Nå på sommeren spiller jeg en del fotball, men om vinteren blir det snooker flere kvelder i uka, sier Ellefsen.

Publikum under NM i snooker i Trondheim

Noen publikummere hadde tatt turen til lokalene til Trondheim snooker for å se på snooker-NM. Det er viktig at publikum er helt stille under kampene.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Voksende interesse

Snooker er en liten sport i Norge, men i for eksempel Storbritannia, er interessen for spillet massiv. Der sendes kampene på tv og folk kan følge med i timevis mens ballene havner i lommene, én for én.

– Nivået i Norge er nok lavt i forhold til i England. Her er vi bare glade amatører som deltar. Men vi har sett en stigende interesse for sporten de fem siste åra, sier leder, Odne Andreas Oksavik i Trondheim Snooker.

Konsentrasjonssport

Fredag ettermiddag sitter noen tilskuere på "tribunen" og ser på kampene som pågår. Men selv om det er samla en del folk i lokalet, så er det nesten helt stille.

Det kreves en god porsjon konsentrasjon å få spillet til å sitte. Snooker er regna som en av de mest tekniske idrettene som finnes.

– Man må ha et klart hode når man spiller. Så det er viktig med næring og frisk luft mellom kampene. Og så er det viktig å ikke miste motet. Selv om det kan butte litt imot, så kan det snu plutselig, sier Ellefsen.

En av mesterskapets favoritter, er 19 år gamle Nassim Sekat fra Trondheim. Han begynte med snooker da han var 13 år gammel. Så langt i mesterskapet har han vunnet alle sine kamper.

– Det hadde vært gøy å komme seg til finalen i NM en gang. Så langt har jeg ikke greid det. Men vinner jeg den siste kampen i gruppespillet, da kommer jeg til åttendedelsfinalen.

Mann spiller snooker under NM i snooker i Trondheim

Snooker-spillere er kjent for å være ulastelig antrukket. Det er hvit eller svart skjorte, vest og svarte sko som gjelder.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK