Ny storkontrakt for Kværner Verdal

– Det kom mange glade folk på jobb i morges. Dette blir en veldig bra dag, sier informasjonssjefen ved Kværner Verdal etter at bedriften har vunnet sin tredje kontrakt for Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Kværner Verdal

Den tredje kontrakten for Johan Sverdrup-feltet betyr mye for arbeidsplassene i Verdal. 500 industriarbeidsplasser kan generere 1500 arbeidsplasser totalt.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, er også et av norgeshistoriens største industriprosjekter. Kværner Verdal signerte torsdag kontrakten for levering av sitt tredje stålunderstell til plattformer på det nye feltet. I tillegg skal de lage et av plattformdekkene.

– Det er en fantastisk start på dagen å kunne informere om at vi har vunnet den tredje av fire stålunderstell til Johan Sverdrup, sier informasjonssjef ved Kværner Verdal, Tove Strand Trana til NRK.

De ansatte fikk nyheten via tekstmelding tidlig torsdag morgen. Sveisetekniker Terje Stokdal sier de er lettet og kanskje litt overrasket over at de haler i land enda en kontrakt.

– Men så veldig til feiring blir det ikke, for dette er vi vant til. Jeg har jobbet her i 35 år, og slik har det vært bestandig. Vi tar det med fatning, sier Stokdal, som er forberedet på at det blir travelt fremover.

Sikrer arbeid til sommeren 2018

Tove Strand Trana, informasjonssjef ved Kværner Verdal

Informasjonssjef ved Kværner Verdal, Tove Strand Trana.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK

Verdien på torsdagens kontrakt er på omlag 1 milliard kroner, og sikrer at alle Kværner Verdals ansatte vil ha arbeid helt frem til sommeren 2018.

En anerkjent modell for å beregne ringvirkninger sier at en industriarbeidsplass kreerer tre arbeidsplasser. Med 500 i aktivitet kan vi altså sysselsette 1500, sier Trana.

Den nye leveransen inkluderer ingeniørtjenester, innkjøp og fabrikasjon. Det er Kværner Verdals datterselskap Kværner Jacket Technology i Oslo som skal utføre ingeniørarbeidene.

– De er spesialister på design og ingeniørarbeid for de stålunderstellene vi bygger.

LES: Bygger det største stålunderstellet i Europa

Stolt olje- og energiminister

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Olje- og energiminister Tord Lien sier han er stolt og glad for at en norsk leverandør igjen har vunnet nok en Sverdrup-kontrakt i hard internasjonal konkurranse.

– At hjørnesteinsbedriften Kværner Verdal er konkurransedyktig og vinner kontrakter som bidrar til arbeid for mange i de neste årene er viktig både for de bedriften og deres ansatte, for regionen og for landet.

Ministeren sier Sverdrup-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår, og at det gir store muligheter for oppdrag til mange leverandører.

– Dagens kontraktstildeling viser at norske leverandører har tatt tak i kostnadsutfordringen og viser seg konkurransedyktige i skarp internasjonal konkurranse. Det borger godt for framtida, sier Lien.

LES: Johan Sverdrup sikrer oljeindustrien en myk landing

Har anbud inne på det fjerde understellet

Kontrakten er vunnet i internasjonal konkurranse, og informasjonssjef Tove Strand Trana mener det bekrefter Kværners posisjon som en av industriens ledende leverandører av stålunderstell.

– Lå det i kortene at dere også skulle få denne tredje kontrakten?

– Vi har jo vært i en ordinær andbudsrunde. Men vi har jobbet systematisk med forbedringer i to-tre år, og kontrakten er et resultat av at vi har greid å forbedre oss og samtidig redusere kostnadene.

– Nå har dere fått tre av de fire stålunderstellene til Johan Sverdrup. Kan dere også få det fjerde?

– Det må Statoil svare på. Vi har anbud inne, sier Trana, som inviterer alle ansatte på tradisjonell kakefest i lunsjen på fredag.

LES: Kværner skaffer seg flere bein å stå på

Kværner og E6-brua over Verdalselva

Det nye stålunderstellet vil bli nummer 46 i en serie av stålunderstell fra Kværner i løpet av de siste 45 årene.

Foto: Asle B. Rindsem