Hopp til innhold

Ny opptur for Steinkjer-Avisa

Steinkjer-Avisa er igjen opplagsvinner for lokalaviser i Trøndelag. Men lokalavisa Fjell-Ljom i Røros har hatt størst framgang det siste året.

Steinkjeravisa opplagsvinner

OPPTUR: Steinkjeravisa er i ferd med å nå målet sitt med 5000 i opplag. De har økt jevnt og trutt i seks år. Fra venstre: Øyvind Bones, Trude Hiller, Odd Birger Grønli, Gerd Barkhald, Trine Binde Bratberg og Jan Erik Moe

Foto: Andreas Buarø

Det viser nye tall fra Landslaget for lokalaviser.

Lokale dagsaviser har en samlet nedgang på 4,7 prosent, mens de superlokale fådagersavisene har opplagsnedgang på 2,1 prosent. Bortsett fra Steinkjer-Avisa, som har en økning på 3,6 prosent.

Vil over 5000

– Vi har hatt økning i seks år. Vi er nært leserne våre. Folk er opptatt av det som skjer, og der er vi også, sier redaktør Odd Birger Grønli i Steinkjer-Avisa.

Da han fikk jobben som redaktør i 2003, satte han seg et mål.

– Vi skal ha et opplag på over 5000 innen 2015. I år har vi 30-års jubileum, og jeg håper vi kan nå det målet i år, sier Grønli. Som nå har et opplag på 4885.

Han mener suksessoppskriften er at avisa skriver med glimt i øyet.

– Vi har litt overraskende innfallsvinkler, morsomme saker og mye historisk stoff, Folk i Steinkjer er veldig opptatt av historie. Så har vi bilder av mange ansikter og vi har mange navn på trykk, sier Grønli. Han nevner også at på landsbasis er Steinkjer-Avisa nå nr 8. i opplagsøkning. Etter Klassekampen, Dag og Tid, Morgenbladet med flere.

Løper ikke etter blålys

Grønli har tenkt å fortsette som før, uten å være for opptatt av å være på nett og løpe etter blålys.

– Vi vil skrive om det folk er opptatt av, og gjøre det skikkelig, sier han. .

Øker mest i Røros


Redaktør Bjørn Tore Hindklev i Fjell-Ljom kan ikke skilte med et så stort opplag som Steinkjer-Avisa, men er den lokalavisa i Trøndelag som har økt mest med hele 6,8 prosent. Opplaget er på 2418.

Lokalavisa Fjell-Ljom

VIL ØKE MER: Lokalavisa Fjell-Lljom i Røros er den avisa i Trøndelag som har hatt størst prosentvis oppgang det siste året. Det viser tall fra Landslaget for Lokalaviser. Fra venstre kontorsjef Kristmar Leinsvang, redaktør Bjørn Tore Hindkleiv og journalist Marit Skancke Langen.

Foto: Anita Sivertsgård

– Det har vært en bevisst omlegging av redaksjonelle rutiner og produksjon. Vi har nesten dobla sideantall i løpet av ett og et halvt år med omlegging, sier redaktøren. Som sier han har tyna ressursene for å få dette til, men i år ble det ansatt en person i avisa.


– Vi håpa at vi skulle få denne reaksjonen blant leserne våre. Vi visste at det var et potensial i markedet, sier redaktør Hindklev. Som har et mål om å øke videre. Opplaget til lokalavisa i Røros har vært større før.


– Vi har ikke noe konkret mål, men vi håper på en fem prosent økning i 2014, så da vil vi nærme oss over 2550 i opplag, sier han.


Fjell-Ljom har vært bevisst på å følge opp alle sider av lokalsamfunnet. Samt blitt en mer aktiv samfunnsaktør. Det mener redaktøren har vært en suksess.

– Vi har hatt tydelige ledere, og vært klar på hvem vi er ovenfor leserne, sier Hindklev.


Folk vil ha lokalaviser


Papiravisen er på vikende front. Det viser opplagstallene for alle landets papiraviser, som ble presentert i dag.


– Vi gleder oss over at lokalavisene fremdeles står sterkt på papir, samtidig som de også satser på digitale plattformer. Vi skulle jo gjerne sett at gjennomsnittlig opplag økte, men en tilbakegang på under en prosent er vel nærmest oppsiktsvekkende sammenlignet med mange andre i avisbransjen, det sier Generalsekretær Rune Hetland i LLA.


Han mener tallene viser at lokalavisene byr leserne på god og relevant journalistikk og at folk er opptatt av det som
skjer i nærmiljøet sitt, sier Hetland.