Hopp til innhold

– 50.000 uten strøm er 50.000 for mange

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal undersøke om nettselskapene har gjort nok for å sikre strømnettet mot ekstremvær.

Vindfall over strømledning

Over 50.000 kunder mistet strømmen under ekstremværet 'Ivar' i Midt-Norge, en viktig årsak til strømbrudd var at trær blåste ned over på linjene.

Foto: NTE

– Ekstremværet «Ivar» forårsaket veldig store skader på strømnettet. 50.000 var uten strøm, noen av dem i veldig lang tid. Da er det opplagt at vi som tilsynsmyndighet overfor nettselskapene må se om de har gjort en god nok jobb, og om hva vi kan finne av læringspunkter.

Det sier Arthur Gjengstø, leder for beredskapsseksjonen i NVE.

Reparasjon av strømlinjer

Nettselskapene har stått på for å reparere skadene etter uværet, som her i Stjørdal søndag ettermiddag.

Foto: Geir Wennberg / NRK
Helikopterbilde etter uværet Ivar

Ei stor gran henger over et strømspenn i Sør-Trøndelag etter «Ivar».

Foto: Jøte Toftaker/NRK

Vil se på forberedelsene

NVE skal undersøke hvorfor skadene ble så store, og om nettselskapene var godt nok forberedt.

– Vi skal se om selskapene har gjort alt som burde vært gjort i forkant, og vi skal også få fram selskapenes egne tanker om hvordan man kan redusere sårbarheten før ekstremvær framover. Skogrydding er et viktig tema, sier Gjengstø til NRK.

Direktoratet vil også se på beredskapen, både internt i selskapene og på innhentingen av ressurser fra andre.

– Det kan være samhandlingen mellom nettselskap, kommuner og også informasjon ut til befolkningen og berørte kunder i slike tilfeller.

NVE mener at erfaringene fra ekstremværene «Hilde» og «Ivar» kan gi informasjon om det forebyggende arbeidet ligger på et riktig nivå.

– Vi kommer til å spørre om selskapene har fulgt det regelverket som faktisk foreligger på området, og dernest se på om det er behov for å justere det.

Mange trefall

Lederen for beredskapsseksjonen i NVE sier at man igjen ser at det har vært mye trefall over linjenettet. Dette så man også under «Hilde» tidligere i høst og etter «Dagmar».

– Så vil det alltid være en avveining mellom skogrydding og kabling på den ene siden, og naturinngrep og kostnader for kundene på den andre siden, sier Gjengstø.

– Hvordan ser dere på at trefall var en viktig årsak når over 50.000 mistet strømmen, noen i tre døgn?

– 50.000 er jo 50.000 for mange, og verst er det selvsagt for dem som var uten strøm i lang tid. Det viktige nå er at selskapene som hadde disse utfallene selv går gjennom sine planer, rutiner, tiltak og investeringsplaner. Og så vil vi også som tilsynsmyndighet følge opp selskapene på dette området.

Milliardinvesteringer

Arthur Gjengstø i NVE sier at det norske strømnettet er robust, selv om det oppstår feil under ekstremvær som i forrige uke.

Det skal investeres store summer for å sikre og bedre forsyningssikkerheten for strøm i Norge.

– Statnett har nettopp lagt fram en plan for nettutvikling som innebærer årlige investeringer på fem til sju milliarder kroner de nærmeste ti årene. Gjengstø sier de også har økt inntektsrammene for nettselskapene for å gi dem rammebetingelser for å investere i mer og bedre nett.

Oppryddinga har pågått hele helga, og endelig har nesten alle strømkundene i Trøndelag fått strømmen tilbake. Gårdbruker Trond Hodne fikk tilbake strømmen etter tre døgn.
Ekstremværet "Ivar" herjet i Trøndelag.
Skadene i Trøndelag er færre enn frykta, på tross av stormen i går kveld. Forsikringsselskapene regner med rundt fire hundre saker. Men noen steder var voldsomme krefter i sving.