Hopp til innhold

– En trist dag for journalistikken i Trøndelag

– Dette er et fryktelig utfall. Det kan føre til at vi ikke vil bli i stand til å dekke vår region på en så god måte som i dag, sier NJs klubbleder på Tyholt, Unni Eikeseth, etter vedtaket om å kutte 15 årsverk i NRK Trøndelag.

Grete Thobroe og Unni Eikeseth

Grete Thobroe og Unni Eikeseth er skuffet over vedtaket fra NRK-ledelsen om å kutte 15 årsverk i NRK Trøndelag.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Onsdag kveld besluttet NRKs toppledergruppe at NRK Trøndelag i løpet av 2015 skal kutte 9,6 redaksjonelle medarbeidere i redaksjonene i Trondheim og Steinkjer. I tillegg skal 5 administrative stillinger bort. Totalt kutter Distriktsdivisjonen nå 40 stillinger på distriktskontorene.

De ansatte ble informertom kuttene torsdag formiddag. Norsk Journalistlag (NJ) mener det er brutalt å kutte så mye i nyhetsdekningen.

– De lokale radio- og tv-sendingene fra NRK Trøndelag vil bli svekket. Dette må bli konsekvensene av at vi blir færre journalister i Trøndelag, sier Eikeseth.

– Urettferdig

Sju av 15 disktriktsredaksjoner må redusere antallet redaksjonelle medarbeidere. Sammen med Trøndelag er det NRK Hedmark og Oppland som må kutte mest. Her skal 11,4 årsverk bort.

Kuttene kommer som følge av at ledelsen i Distriktsdivisjonen i august 2014 startet en prosess med å standardisere nyhetsbemanningen og administrasjonen ved distriktskontorene. Etter at NRK ikke fikk ønsket økning i lisensen, ble deler av prosjektet gjort om til en nedbemanning.

– Vi skjønner at vi må nedbemanne i NRK, men vi synes det er urettferdig at to disktriktskontor nå må bære hele nedbemanningen i Distriktsdivisjonen, sier plasstillitsvalgt for NJ i redaksjonen på Tyholt, Grete Thobroe.

– Men disse kontorene har vel også flere journalister enn de andre. Er ikke dette en naturlig konsekvens?

– Vi er større fordi vi dekker to store fylker, det er det ikke mange andre som gjør. Distriktet vårt er fortsatt like stort, men vi blir adskillelig færre journalister som kan dekke området, og det synes vi er urettferdig.

NRK Trøndelag har i dag 52 årsverk, men vil altså i fremtiden ha 42,4 årsverk. Totalt har distriktskontorene omtrent 600 ansatte.

– Krevende

Regionredaktør i NRK, Sigrid Gjellan, mener NRK Trøndelag fortsatt skal klare å levere et godt produkt på radio, tv og nett til publikum.

Sigrid Gjellan, regionredaktør NRK Trøndelag

Sigrid Gjellan er regionredaktør i Mediehuset NRK Trøndelag. Hun starter planlegging av kuttene på mandag.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Dette er krevende både for oss som ledere og for medarbeiderne som skal levere oppdraget med færre ressurser, men jeg er overbevist om at vi skal klare det.

De ansatte deler ikke oppfatningen av at tilbudet ikke vil bli berørt som følge av nedbemanningen.

– Det er jo frekt å uttrykke seg på den måten som om det ikke skal merkes at ti personer forsvinner. Selvsagt vil vårt publikum merke at vi er betydelig færre journalister som kan drive nyhetsdekning i Trøndelag, sier Grete Thobroe.

– Vil bli tøffere å dekke hele regionen

I en pressemelding fra NJ viser fagforeningen til at Trøndelag er et stort stykke av Norge, med lange avstander og storbyen Trondheim som et naturlig sentrum.

– NRK er eid av folket, og vi har et spesielt ansvar for å dekke hele landet. Med kuttene som nå har blitt vedtatt blir det mye tøffere å oppfylle dette kravet, sier Silje Kolaas som leder NRKs journalistklubb på Lø i Steinkjer.

Allerede på mandag starter ledelsen ved Mediehuset NRK Trøndelag jobben med planlegge endringen av organisasjonen.

– Vi må endre arbeidsflyten, og det er sikkert noe vi må prioritere bort.

– Hva synes du om at Trøndelag må ta en så stor del av nedbemanningen i Distriktsdivisjonen?

– Det skyldes standardiseringen av ressursbruk i forhold til det vi produserer. Også etter nedbemanningen vil vi ha flere ansatte enn de fleste andre distriktskontorene.