Northugs knockout

Petter Northug gikk til topps på verdenscupsprinten i Lahtis lørdag. Jens Arne Svartedal og Eldar Rønning sikret norsk trippelseier.

 

Petter Northug
Foto: Koji Sasahara / AP

Etter sin første verdenscupseier i sprint, føler Petter Northug jr. at han er på vei til å bli en komplett langrennsløper.

– Det begynner å nærme seg nå, sa Northug til NTB.

Lørdag var det ingen som kunne hamle opp med supertalentet. På en stor norsk dag i Lahtis med også Jens Arne Svartedal og Eldar Rønning på pallen, kontrollerte han inn seieren.

Akkurat som han gjorde i VM-stafetten da konkurrentene ble satt på plass med et rykk få har sett maken til.

– Dette var artig. Det var den første verdenscupseieren min i sprint, og det var gøy å få den på merittlisten, sa trønderen.

– Petter styrte løpet fra start til mål, lød det fra landslagstrener Ulf Morten Aune.

Storeslem

I finalen ble det norsk storeslem. Fire av seks løpere på startstreken var nordmenn. Foruten den norske trioen på pallen tok Johan Kjølstad femteplass.

– Dette var fantastisk. Jeg kan ikke huske sist vi hadde fire mann i en finale i skøyting. Dette hadde jeg ikke trodd, sa Aune.

Men det var Northug som var dagens mann.

– I dag visste jeg at hvis jeg gikk først, ville jeg ha kontroll. Det er en god følelse. Jeg kunne ikke følge med bakover, men var sikker på at de andre ville gjøre alt de kunne for å komme i posisjon siden jeg var i tet, forklarte seierherren.

Han var beste nordmann med sjette beste tid etter prologen. Men i kvart- og semifinalen begynte Northug å komme inn i seiersmodus. Han vant begge heatene.

– Det er hardt å motivere seg i sprintrenn. Du må psyke deg opp hele tiden, og nullstille deg i finalen. Du kan ikke være fornøyd med at du gjorde det bra i semifinalen. I finalen må du være på hogget, mente Strindheim-løperen.

Offensiv

Northug har noe «unorsk» over seg. Den offensive innstillingen han til stadighet viser gjør at forventningene skytes i været.

Da føles det godt å innfri.

– Det har vært litt opp og ned for meg denne sesongen, men jeg har klart målene mine. Jeg gjorde det godt i Tour de Ski, og har tatt VM-gull og verdenscupseier, sa han til NTB.

Siden Sapporo-VM har han som mange andre løpere, slitt med å omstille døgnrytmen.

– Da jeg kom hjem følte jeg meg slapp, og har tatt det rolig. Jeg har vært slapp på trening, og det er først de siste dagene jeg har følt meg bra, sa Northug.

Lørdag fikk i alle fall konkurrentene merke at villdyret Northug hadde våknet.