Hopp til innhold

Nå har Olavsfestdagene startet

De 48. Olavsfestdagene er i gang, og festivalen henter fram tungt skyts på åpningsdagen.

Flere tusen var på åpningen av Olavsfestdagene 2010

Flere tusen fikk med seg åpningen av Olavsfestdagene i Borggården i Trondheim.

Foto: Fredrik Kirkevold / NRK

Kronprinsparet, utenriksministeren og Hank von Helvete skal sørge for en pangstart for årets festival.

Med store navn på plakaten gjør Olavsfestdagene sitt for å gjennomføre ønsket om å gjenreise og styrke Trondheim som et nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum.

Kulturminister Anniken Huitfeldt fikk æren av å åpne festdagene i Borggården klokken 13. Festivalen varer i sju dager, og det er planlagt over 200 arrangementer fram til festivalslutt 3. august.

Fikk Tellefsens musikerpris på åpningen

På åpningen ble det fra scenen offentliggjort at den norske fiolinisten Vilde Frang (23) blir den første til å få Arve Tellefsens musikerpris på 100.000 kroner.

Prisen skal gå til en instrumentalist eller dirigent som har gjort seg kunstnerisk bemerket gjennom fremragende prestasjoner. Målet er at pengene skal deles ut hvert år under Olavsfestdagene fra og med i år.

Du kan se kronprinsparet

Dagens store punkt på programmet er besøket av kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Sammen med blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre vil kronprinsessen dele sine tanker rundt temaet "tro, håp og kjærlighet" klokken 19.

Fjorårets samtale med Snåsamannen var en stor suksess for festivalen, og allerede nå er arrangementet i Nidarosdomen med kronprinsessen utsolgt.

De som var kjapt ute med å skaffe seg billett deler sal med selveste kronprins Haakon.

Men fortvil ikke. Dersom du har behov for en dose med kongelig påfyll har du fortsatt en mulighet til å se kronprinsparet i Tronheim.

Dersom de ikke fortsatt er på Pilgrimsleden inn mot Trondheim, vil bilkortesjen deres kjøre opp Munkegata mot Nidarosdomen rundt klokken 18.45.

Mørke bilvinduer kan gjøre det vanskelig å se kronprinsparet, men utenfor kirken vil man kunne studere kronprinsen og kronprinsessen til minste detalj. En storskjerm skal sørge for at de som ikke har billett til arrangementet likevel får med seg alt det som skjer inne i Nidarosdomen.

Fra helvete til himmels

Men festivalen har også ikke-kongelig tilbud på åpningsdagen.

Hans-Erik Dyvik Husby er kanskje mest kjent som vokalisten Hank von Helvete i Turboneger. I kveld har han neppe med seg en rumperakett til Vår Frue kirke, der han skal presentere en litt roligere versjon av seg selv og spille låter som har hatt stor betydning for han i hans vei fra helvete til himmels.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hank Von Helvete fyrer av rumperakett på Quart i 2002

Det er tvilsomt at de som møter opp i Vår Frue kirke i kveld får se samme show som Hank von Helvete ga publikum på Quartfestivalen i 2002.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Er du på jakt etter litt mer action, så kan klokken 15 være riktig tidspunkt for deg. Da stiller ridderne i Jamtlandicum opp med den årlige ridderturneringen .

Hardtslående blir det nok også når Valkyrien Allstars fyrer av sine låter , som er en folkemusikkinspirert blanding av rock og jazz, med høy felefaktor. Vokalisten Tuva Livsdatter Syvertsen ble rikskjendis etter "Det store korslaget" på TV2, men er mest kjent for å lage mye liv på sine konserter med resten av den særegne allstar-gjengen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Valkyrien Allstars under støttekonserten for jordskjelvrammede Haiti

Valkyrien Allstar skal fylle trønderske ører med folkemusikk i løpet av kvelden.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Åpningskonserten Rex Olavus kan bidra til å gi deg et innblikk i Olav den Helliges liv. I løpet av dagen har du hele to muligheter til å få med deg musikken om Olavs liv.

Salmekveld, gjøgleri og mye annet står også på dagens program, og dersom du ikke har fått nok, er det musikalsk nashspiel på Britannia hotell fra midnatt. Men det er nok for de knallharde som ikke tenker på de seks gjenstående festivaldagene.