Hopp til innhold

Fra helvete til himmelen

Å legge Turboneger på is var Hans-Erik ”Hertis” Dybvik Husbys første skritt ut av helvete.

Video Hans-Erik Dyvik Husby

Hans-Erik Dyvik Husby forteller en personlig historie om nederlag og triumf i Vår Frue kirke i Trondheim under Olavsfestdagene.

Han er kjent som Hank von Helvete. Rumperaketten var hans varemerke. Hans Erik Dybvik Husby har levd ut alle rockemytene som vokalist i Turboneger. Men livet som rocker har også hatt sin pris. I 24 år har han slitt med rusproblemer. Han har tatt overdoser og levd på gata. Problemene hans har kostet han to ekteskap og en rekke venner.

Men nå er han endelig rusfri, gift og har en to år gammel datter.

Personlig historie

Turboneger på studentfestivalen UKA i Trondheim, 29.10.03

Det var som vokalist i Turboneger at Dyvik Husby ble kjent. Nå er derimot alle planer med bandet lagt på is.

Foto: Fotogjengen.Samfundet.no

Onsdag kommer han til Vår Frue kirke i Trondheim for å fortelle om hvordan han reiste seg fra rushelvete og inn i det han kaller sin egen himmel. I tillegg vil han synge sanger som antagelig vil overraske en del, men som står han nær.

- For meg er det vel både en historie om mitt liv og hvordan jeg har hatt store problemer. Jeg har vært veldig langt nede, avhengig av stoff og vært veldig nære å dø flere ganger. Nå er jeg rusfri og har klart å skape et bedre liv for meg og mine nærmeste. Det er min reise fra helvete til himmel, sier Dyvik Husby.

Da han traff sin nåværende kone, Gro Skaustein og fikk en datter måtte han ta et oppgjør med seg selv. Venner og familie hadde lenge forsøkt å få han bort fra rusen uten å lykkes. Denne gangen var det han selv som bestemte seg.

- Å slutte i Turboneger var nok den første konsekvensen av det å bli rusfri. Jeg skjønte at jeg måtte gi slipp på alt jeg hadde, inklusive Turboneger, og legge alt på is. Først da kunne jeg begynne å håndtere rusproblemene mine.

Les også:

Travel mann

Men 38-åringen har ikke vært arbeidsledig siden han la bandet på is. I etterkant har han spilt Jesus i Jesus Christ Superstar. Og til høsten kommer filmen om Cornelis Vreeswijk hvor han spiller hovedrollen.

- Alt jeg har gjort den siste tida handler om å ta ansvar. Nå er jeg rusfri og nå handler det om å spre et budskap. Denne forestillingen handler om å spre rusfrihet til andre og hva overlevelse faktisk er. Der jeg tidligere var en del av problemet håper jeg nå å være en del av løsningen.

Dyvik Husbys budskap i forestillingen er at det går an å gjøre noe med alt. Selv den mest håpløse situasjonen kan man komme seg ut av. For å få inn budskapet benytter han seg av sine egne helter.

- Johnny Cash regnes som en av de tøffeste rockerne i sin sjanger. Likevel var han en dypt religiøs mann som spilte i fengsel for å frelse de kriminelle. Jeg kommer også til å sende en hyllest til Freddie Mercury fra Queen. Han hadde enormt store profetisk visjoner.

Spre budskapet

Også for Hans-Erik er religion viktig. Han har vært personlig kristen i mange år og da han skulle bli rusfri sjekket han inn på Narcononklinikken i Sverige, som drives av scientologkirken. Gjennom forestillingen håper han at flere åpner øynene for det åndelige.

- Vi lever i en tid hvor mange lever i frykt. 300.000 nordmenn får lykkepiller hvert år uten at noen blir særlig lykkeligere av det. Mennesker søker fortvilet om hjelp, men i stede blir de gjort til evige mentalpasienter. Svaret ligger ikke i reseptblokka eller på psykologkontoret. Svaret ligger i at alle oppsøker det åndelige sentrum i sitt samfunn og erkjenner at vi ikke bare er kropper. Vi er også åndelige vesener, sier Dyvik Husby.

Hank Von Helvete fyrer av rumperakett på Quart i 2002

Hank Von Helvete fyrer av rumperakett på Quart i 2002.

Foto: Heiko Junge / Scanpix