NRK Meny
Normal

Mindre penger til rovdyrtiltak

Rovviltnemnda i Midt-Norge får mindre penger til å redusere konfliktene mellom folk og rovdyr i år enn i fjor.

Bjørn, Namsskogan familiepark

Det blir mindre penger til å hindre konflikter mellom rovdyr og mennesker i år.

Foto: Jonas Olsen

For Direktoratet for naturforvaltning (DN) har gitt de norske rovviltnemndene 70,4 millioner kroner til konfliktdempende tiltak i beiteområder med rovdyr. Det er fem millioner kroner mindre enn i fjor.

En million mindre

Reduksjonen er størst i de store rovdyrregionene Hedmark og Midt-Norge.

Hedmark får 15 millioner kroner i år, to millioner kroner mindre enn i fjor. Midt-Norge får 14 millioner kroner, en reduksjon på en million kroner.

Terje Bø

Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Landet er delt opp i åtte rovdyrregioner, og DN har før fordelingen av penger til tiltak, vurdert hvilken rovviltbestand som er i de ulike regionene, og hvorvidt man har mål for å opprettholde disse.

– Mesteparten tildeles regionene som har bestandsmål for alle eller de fleste av de fredede rovdyrartene, sier seksjonssjef Terje Bø i DN til Nationen .

Stadig flere rovdyr

Nedgangen for de åtte regionene utgjør totalt fem millioner kroner, samtidig som statistikk viser at rovdyrstammene vokser i flere av regionene.

– Fordelingen bygger på historikken fra de enkelte fylker og regioner de siste årene, og skjønnsvurderinger basert på rapporter og skadehistorikk fra den enkelte region, sier Bø.

DN kan ikke love ekstramidler til akuttiltak i beiteområder etter at årets fordelinger er ferdig. Bø oppfordrer derfor nemndene til å disponere pengene klokt.